december 6, 2021

V Dobrini novost - Artičkova spominska soba

Včeraj so v stavbi nekdanje šole v Dobrini odprli spominsko sobo pisatelja Daniela Artička.

Ustvarjalci spominske sobe z ženo in sinom Daniela Artička (Foto: Štajerski val)

Daniel Artiček je večji del življenja sicer živel v Kamniku, a na rodne kraje na Kozjanskem nikdar ni pozabil. Zapisal je več kot štirideset različnih del, v katerih večinoma opisuje življenje, zgodovino in dediščino krajev okoli Žusma. Bil je tudi soustanovitelj društva Izviri Dobrina, ki skrbi za kulturni in turistični utrip kraja. Člani so mu pet let po smrti posvetili spominsko sobo. Predsednica društva Danica Recko o njej pravi:

K projektu spominske sobe sta pristopila tudi Muzej novejše zgodovine Celje, ki bo zbirko kasneje priključil svojim programom, in Občina Šentjur. Daniel Artiček ima po besedah podžupanje Silve Koželj namreč pomembno mesto v teh krajih, za njegovo delo pa ga je občina tudi nagradila. 

Prvega dne spominske sobe sta se udeležila tudi žena pisatelja Slava in sin Jure Artiček. Kot je povedal slednji, je družina ob odprtju spominske sobe počaščena.

Dodal je, da so kljub temu, da so kot družina živela v Kamniku, v Danielove rodne Grobelce često prihajali. 

Spominska soba bo odprta po predhodni najavi na društvo Izviri Dobrina ali na Turistično informacijski center Šentjur. (ViP)

Galerija slik