december 3, 2022

Anton Martin Slomšek na filmskem platnu

Biografski celovečerni filmi na slovenskem filmskem prostoru niso pogosti. Enega prvih je bil deležen prvi mariborski škof in narodni buditelj Anton Martin Slomšek, ki izhaja iz Ponikve pri Šentjurju.

Film o blaženem Slomšku bo na filmska platna prišel spomladi. (Foto: Studio Siposh)

Lotila se ga je produkcija Studio Siposh, ki je tudi sicer mednarodno uveljavljena filmska produkacija, predvsem po katoliških tematikah. Kot nam je v Minutah za kulturo povedal vodja produkcije in režiser filma Srečen bo čas David Sipoš, so o blaženem Antonu Martinu Slomšku sicer obstajali faktografski dokumentarci, zdaj pa eden velikanov slovenske zgodovine dobiva tudi igrano celovečerno filmsko upodobitev:

Anton Martin Slomšek se je leta 1800 rodil na Ponikvi v današnji Občini Šentjur. Za slovensko zgodovino je izjemno pomemben zaradi svojega doprinosa k izobraževanju in narodnemu buditeljstvu, predvsem s selitvijo sedeža škofije iz avstrijskega Šentandraža v Maribor leta 1859. Leta 1999 ga je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega, več let pa potekajo tudi prizadevanja za Slomškovo kanonizacijo. Da bi dosegli čim večjo avtentičnost, so filmarji velik del minutaže posneli prav v Slomškovih krajih:

Na filmskem platnu bo možno uzreti tudi številne lokalne igralce. Zakaj?

Med glavnimi igralci je tudi Ožbej Romih s Planine pri Sevnici, ki je v filmu upodobil Slomška v otroštvu. "Rekel sem si, da v drugi krog morda še pridem, potem pa ne bo šlo več naprej," pove in doda, da je bila filmska izkušnja zanj "fenomenalna":

Kot dodaja režiser David Sipoš, so morali narediti veliko selekcijo vsebine, ki je prikazana v videu, saj je bilo zaradi razsežnosti Slomškovega doprinosa k slovenstvu nemogoče vključiti vse:

Film Srečen bo čas je premiero doživel 26. novembra v Celju. Kot dodaja Sipoš, si želijo, da bo pred širšo javnostjo v kinematografih na ogled spomladi. (ViP, foto: Studio Siposh)

Galerija slik