december 3, 2018

V Vitanju aleja pionirjev kozmonavtike

Center vesoljskih tehnologij Noordung v Vitanju se poslej ponaša z alejo pionirjev kozmonavtike z doprsnima kipoma Konstantina Ciolkovskega in Hermana Potočnika Noordunga. Gre za prvi korak k še večji prepoznavnosti vitanjskega centra tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru.

Vstop v Center Noordung krasita doprsna kipa Konstantina Ciolkovskega in Hermana Potočnika Noordunga. (Foto: FB Center Noordung)

Z vesoljskim simulatorjem v stratosfero
Projekt aleje so idejno zasnovali in finančno podprli predstavniki Ruske federacije v Sloveniji. Po besedah direktorja Centra Noordung dr. Dominka Kobolda je aleja najava tesnejšega sodelovanja z Rusko federacijo na raziskovalnem področju in izmenjavi eksponatov. Poleg predstavnikov Ruske federacije so se slovesnosti udeležili tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za kulturo Dejan Prešiček, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Spomnimo, da Center Noordung v Vitanju po težavah njegovega predhodnika KSEVT-a doživlja preporod na bolj stabilnih finančnih temeljih, ki jih je zavodu zagotovila država. Nadgrajujejo tudi poslanstvo. S kreativnimi vsebinami in najnovejšimi tehnologijami bodo obiskovalcu predstavljali Noordungov svet misli, idej in videnj na področju proučevanja vesolja. Ob tem bodo v centru prav tako sledili izzivom na področju gospodarstva, turizma in mednarodnega sodelovanja. Prav zdaj pripravljajo tri nove razstave in nove mulitmedijske vsebine, med drugim bodo nabavili vesoljski simulator, s katerim bodo obiskovalcem v virtualnem svetu omogočili polet v stratosfero in pogled na Zemljo. To pa še ni vse, napoveduje direktor Kobold: 



Center Noordung lahko med tednom obiščete od 9. do 15. ure, ob sobotah od 10. do 15. ure, ob nedeljah pa je odprt od 11. do 14. ure. (BF)

Galerija slik