januar 17, 2020

V Žalcu bo prihodnji teden že 14. BUMfest

V Žalcu bo tudi letos BUMfest. 14. mednarodni tolkalni festival se bo začel prihodnji petek. Umetniški vodja festivala Dejan Tamše obljublja raznoliko glasbeno dogajanje, prihajajo glasbeniki iz Tajvana, Avstrije, Belgije in Slovenije.

Ambasadorke 14. BUMfesta so članice skupine Bepop. (Foto: Štajerski val)

V petek, na prvi večer 14. festivala BUMfest, boste lahko prisluhnili avstrijski skupini Quetsch'n'Vibes in slovenski zasedbi Murska Percussion Ensamble. V soboto bo nastopil tolkalni ansambel Tessenderlo, za njim pa še duet NanaFormosa. Umetniški vodja festivala Dejan Tamše dogajanje opisuje kot zelo raznoliko:

Tudi letos delavnice
Že pred uradnim začetkom dogajanja, v petek dopoldne, bodo tolkalni glasbi na matineji lahko prisluhnili najmlajši. V soboto in nedeljo pa bodo čez dan glasbene delavnice - na njih bodo tolkala lahko spoznavali tako dijaki in študentje, ki se izobražujejo na področju glasbe kot tisti, ki glasbo navadno le poslušajo.

Lani 1600 obiskovalcev
Tudi letos BUMfest spremlja finančna negotovost – kljub podpori lokalne skupnosti organizatorji, ki za pripravo festivala potrebuje od 16.000 do 18.000 evrov, zaradi časovnice razpisov šele marca izvedo, ali jim pripade državni denar za januarski festival. Ta je sicer lani privabil kar okoli 1600 obiskovalcev. Letos jih bo verjetno nekoliko manj, saj je na sporedu le ena matineja. Vstopnina pa, pravi Tamše, ostaja enaka. (TMG)