december 16, 2018

Vatikansko baziliko bosta krasila slovenska florista

Praznična okrasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu bo letos že 14. v rokah slovenskih floristov, Sabine Šegula in Petra Ribiča. Ta konec tedna sta na srečanju v najbolj obiskani baziliki v Sloveniji, na Brezjah, razkrila, kako bo letošnja okrasitev izgledala.

Sabina Šegula in Peter Ribič tokrat obljubljata veliko rdeče in zlate barve, seveda na tradicionalni zeleni podlagi nordijske smreke. Delček okrasitve sta že razkrila. (Foto: FB Sabina Šegula)

Zelena, rdeča in zlata
Sabina in Peter sta letos poslala načrt za okrasitev bazilike v Vatikan že pred nekaj tedni in na njuno veselje so v Vatikanu načrt sprejeli. Tako bo praznična dekoracija oltarja in balkona, s katerega papež tradicionalno vošči vernikom, zasijala v zeleno-rdeče-zlatih odtenkih. Kot sta v petek prikazala z okrasitvijo pred podobo Marije Pomagaj v baziliki na Brezjah, bo letos osnova sivozelena nordijska smreka (zelena barva zimzelenega rastlinja simbolizira večnost, neminljivost), rdeče vrtnice bodo v aranžma vnesle simboliko ljubezni, zlat evkaliptus in zlati storži trdno vero. Vejice bodike z rdečimi jagodami pa bodo zaokrožile floristično mojstrovino s simbolom praznikov. 

Za cel tovornjak materiala
Sabina Šegula in Peter Ribič sta povedala, da bosta v Vatikan odpotovala prihodnji teden, za okrasitev približno 80 metrov cvetličnega aranžmaja ob oltarjih in dodatno še na balkonu, kjer bo papež na božični torek podelil blagoslov urbi et orbi, pa bosta porabila tovornjak cvetličnega materiala. Kot vsako leto bosta slovenska florista svoje delo tudi tokrat opravila prostovoljno in, kot je Peter Ribič pred nekaj dnevi - še pred dokončno potrditvijo osnutkov za letošnjo okrasitev - povedal za naš radio, z veliko dobre volje: »… kljub temu da ne znava midva italijansko, oni nič angleško, se kar sporazumemo in na koncu s tisto dobro voljo in pozitivno naravnanostjo tudi steče delo. Naredimo tako, da je na koncu lepo in da smo vsi zadovoljni.« Celotnemu pogovoru s floristom Petrom Ribičem prisluhnite v spodnjem posnetku. (AK)

Fotografije: Primož Hieng

 

Galerija slik

Datoteke

PETER RIBIČ o krašenju vatikanske bazilike sv. Petra