oktober 6, 2022

VPOGLED: Draži se tudi kultura

Draginji se to jesen ni izognila niti kultura. Tokratni Vpogled smo posvetili višanju cen na položnicah kulturnih zavodov, pogovarjali smo se z direktorjema Knjižnice Šmarje pri Jelšah in Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Kako jesenska draginja posega v kulturo?

Vsesplošna draginja, ki zaznamuje to jesen, posega tudi v kulturo. Kulturni sektor je dve leti miroval zaradi koronavirusa, zdaj se organizatorji kulturnih prireditev in ponudniki kulture soočajo z vse višjimi stroški – energije in kulturnih vsebin. To občutijo predvsem manjši kulturni domovi in zavodi. Pogovarjali smo se z direktorjem Knjižnice Šmarje pri Jelšah Markom Samcem, kjer prirejajo številne kulturne prireditve in kjer deluje tudi gledališki abonma. Kako pa je v Žalcu? Direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar dodaja, da so višje tudi cene na položnicah. Zato so tudi v njihovem zavodu cene abonmajev zvišali za od 5 do 10 odstotkov. Kot pravi, je prednost žalskega zavoda to, da je s fontano piv močan tudi na področju turizma. Tako lahko prepletejo turizem in kulturo ali iz zaslužka v turizmu omogočijo tudi kaj več na kulturnem področju. Želeli smo pridobiti tudi izkušnjo poklicnega gledališča – Gledališča Celje – ki poleg predstav v svoji hiši nudi tudi gostovanja v drugih dvoranah. A kot nam je povedal upravnik Miha Golob, ki je funkcijo nastopil septembra, trenutne situacije ne more komentirati ali primerjati z lansko, saj da takrat še ni vodil gledališča. 
Oddajo sta pripravila Vid Palčnik in Tina Murko Gajšek. 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.