september 29, 2022

VPOGLED: Za podjetja tudi do 500-kratne podražitve energentov

Pesti nas vsesplošna draginja. Najbolj jo je občutiti na področju energentov - precej v gospodinjstvih, še bolj pa v gospodarstvu. V tokratnem Vpogledu izpostavljamo izkušnje nekaj podjetij iz naših krajev, Mlekarne Celeia, Vitala Mestinje, Rimskih term in Term Dobrna.

Velike gospodarske družbe za svoje delovanje porabijo ogromne količine elektrike. Ob podražitvah so tako stroški enormno narasli.

V vseh podjetjih, kjer smo preverjali, kako se spopadajo z vse višjimi stroški zaradi rasti cen energentov, opozarjajo, da bodo v prihodnje potrebovali pomoč države. V Mlekarni Celeia in Vitalu Mestinje pravijo, da imajo zaradi energetske draginje že težave, tudi v Rimskih termah se bojijo prihajajočih mesecev, medtem ko Term Dobrna, zaradi zakupljenih energentov po ceni iz leta 2019, energetska draginja še ni udarila, a kako bo v novem letu, ne vedo. Vse višji stroški v gospodarstvu seveda posledično pomenijo tudi višje cene za nas, potrošnike. Oddaji Vpogled prisluhnite v spodnjem posnetku. Oddajo sta pripravili Tina Murko Gajšek in Nina Slak.     

.     

 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.