oktober 19, 2018

Vstopite v življenje šentjurskih Ipavcev

Znamenito šentjursko rodbino Ipavec lahko odslej spoznate na povsem prenovljeni razstavi v Ipavčevi hiši v Zgornjem trgu. Veličino in pomen skladateljev, zdravnikov in velikih domoljubov razstava ne približa le skozi zapise in staro pohištvo, pač pa tudi z interaktivnim pristopom. Posebej zanimiv je meščanski salon.

Na včerajšnjem odprtju razstave so najbolj navdušila 3D očala. Podite preverit, kam vas bodo popeljala. (Foto: Štajerski val)

O družini in Šentjurju
Razstava nosi naslov Ipavci. Skladatelji in zdravniki v Šentjurju. Šentjurska občina jo je uredila v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, obiskovalca pa na zanimiv način popelje v zgodovino, v čas, ko je življenje v Šentjurju pomembno sooblikovala družina Ipavec. Razstava je razdeljena v tri sklope, pri čemer avtor Jože Rataj iz pokrajinskega muzeja razlaga:

 

Razstava je oblikovana tako, da je zanimiva za vse generacije, saj je ne sestavljajo le panoji in fotografije, pač pa tudi na primer 3D tehnologija, interaktivni kviz, glasba ... Šentjurski TIC je razstava vključil tudi v enega od programov za osnovno- in srednješolce. Kaj pa so nam o zbirki povedali Šentjurčani, ki so bili na sinočnjem odprtju?

 

Razstava Ipavci, skladatelji in zdravniki v Šentjurju je stalna in oblikovana tako, da jo bodo lahko še nadgrajevali. Nekaj fotoutrinkov najdete v spodnji fotogaleriji. Razstavo so sicer odprli v okviru tradicionalnih Ipavčevih kulturnih dnevov, o čemer več TUKAJ. (AD)