oktober 1, 2015

Z gladovno stavko do rešitve KSEVT–a?

Prihodnost Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) je zaradi finančnih težav negotova. Soustanovitelj KSEVT-a Miha Turšič opozarja na aroganten in mačehovski odnos države do njihove institucije, zato je včeraj začel gladovno stavkati. Še pred tem je odstopil s funkcije v.d. direktorja.

Miha Turšič od srede gladovno stavka v prostorih Moderne galerije v Ljubljani. Doslej v stik z njim ni stopil še nihče od pristojnih. (Foto: Bojan Puhek)

Birokrati nad umetnost?
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je v Vitanju s pompozno slovesnostjo, ki so se je udeležili številni predstavniki države in lokalne oblasti, odprlo vrata pred tremi leti. Do danes je gostilo več kot 80 tisoč obiskovalcev in nekaj odmevnih razstav, lani je državo zastopalo na kulturnem bienalu v Benetkah. Država pa kljub obljubam še vedno ni uredila sistemskega financiranja KSEVT-a. Zato je vršilec dolžnosti direktorja Miha Turšič odstopil, včeraj pa začel še gladovno stavkati. Za Štajerski val je pojasnil, da je vlada sicer sprejela sklep, da se njihov zavod z letošnjim letom financira kot institucija v javnem interesu, vendar po njegovih besedah na Ministrstvu za kulturo, natančneje Direktoratu za ustvarjalnost, ignorirajo uresničevanje omenjenega sklepa. Direktorat vodi Biserka Močnik, zato zahteva njen odstop. „Na direktoratu si prizadevajo, da bi KSEVT uničili. Zavračajo kakršnekoli pogovore. Zaradi tako ignoratskega odnosa se je zavod s štirimi zaposlenimi in z velikopoteznimi načrti znašel na robu propada,“ navaja Turšič. Zahteva tudi zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka, saj se mu zdi pogovarjanje o minimumu v primeru kulture ponižujoče. Za komentar smo se obrnili na Ministrstvo za kulturo, vendar nanj še čakamo. Prav tako na izjavo vitanjskega župana Mirka Polutnika. Občina pomaga pri zagotavljanju finančnega obstoja KSEVT-a, za obratovalne stroške zavoda je odobrila nekaj proračunskega denarja. Miha Turšič bo brez hrane vztrajal do uresničitve njegovih zahtev, je še povedal za Štajerski val. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF) 

Datoteke

MIHA TURŠIČ O RAZLOGIH ZA STAVKO.mp3