september 28, 2022

PROGRAM ZA RAZVOJ SAVINJSKE REGIJE

REGIONALNI RAZVOJNI PROGRAM SAVINJSKE REGIJE za obdobje do leta 2027, ki ga je letos poleti sprejel Razvojni svet Savinjske regije, sestavljajo projekti v skupni vrednosti okoli 4 milijarde evrov. Projekte pripravljajo občine, gospodarstveniki in nevladne organizacije iz celotne Savinjske regije. Program je zelo ambiciozno zastavljen in zasnovan na šestih ciljih: pametna, zelena in povezana Savinjska regija, Savinjska regija za ljudi, celostni razvoj in upravljanje regije ter pravični prehod premogovne regije SAŠA. 

Dr. Robert Drobnič, direktorat za regionalni razvoj, MGRT, Iva Zorenč, direktorica Razvojne agencije Savinjske regije, in mag. Branko Kidrič, predsednik razvojnega sveta, sicer župan Občine Rogaška Slatina.

Kaj ti cilji pomenijo in po kakšnem ključu bodo snovali projekte, da jih uresničijo, pa podrobneje predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije mag. Branko Kidrič, sicer župan Občine Rogaška Slatina. Najprej pa o uspešno realiziranih projektih iz pretekle finančne perspektive. 

Razvojni program RRP 2021–2027 je ključni razvojni dokument regije, ki je nastajal kar 4 leta. Pri oblikovanju dokumenta so sodelovali različni deležniki, Razvojna agencija Savinjske regije (RASR), območna razvojna partnerstva in odbori pri razvojnem svetu, potrebno je bilo pridobiti vmesno in pa seveda končno mnenje Ministrstva za tehnologijo in gospodarski razvoj, ki ga je RASR pridobila letos spomladi.

In kakšna je vizija razvoja Savinjske regije do leta 2027?

Kot je dejal Kidrič, naj bi operativni program bil sprejet letos jeseni. Do takrat sledi še nekaj usklajevanj med Slovenijo in Evropsko komisijo, v prvi polovici naslednjega leta pa naj bi bile že znane nekatere usmeritve, po katerih bi občine lahko začele pripravljati posamezne razpise. Koliko pa je na voljo sredstev in kako bodo porazdeljena?

 

»Dokument je zajeten in ambiciozen, kajti projekte, s katerimi se želimo prijaviti na različne razpise, je treba imeti identificirane v RRP 2021-2027. Zato tudi tako velik nabor projektov. Verjamem, da bomo večino projektov tudi realizirali, če ne v finančni perspektivi 2021-2027, pa v bližnji prihodnosti.« (Mag. Branko Kidrič)

Regionalni razvojni program Savinjske regije (RRP) 2021–2027 opredeljuje prednosti Savinjske razvojne regije, določa njene razvojne prioritete in projekte. Pripravljen je v skladu z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, Programom priprave RRP 2021–2027 in Uredbo o regionalnih razvojnih programih. Iva Zorenč, direktorica Razvojne agencije Savinjske regije.

Slovenija je razdeljena na 12 statističnih regij in regionalni razvojni program Savinjske regije je le eden od 12 razvojnih programov, ki so bili sprejeti v posameznih statističnih regijah Slovenije. O tem, zakaj so ti regionalni razvojni programi tako pomembni, dr. Robert Drobnič, direktorat za regionalni razvoj, MGRT. 

Naročena vsebina