avgust 26, 2022

Začenja se 20. Forma viva Makole 2022

Med 26. avgustom in 9. septembrom bo na Dežnem pri Makolah jubilejni 20. mednarodni kiparsko-slikarski simpozij Forma viva Makole 2022. Slavnostno odprtje dogodka s predstavitvijo umetnikov in odprtjem umetniških razstav tudi letos gosti Rogaška Slatina, predstavitev forma vive z razstavami pa bo 1. septembra tudi v Mariboru.

Dela Forma vive Makole so tudi v sosednjih občinah, kip Francija Černelča iz Bistrice ob Sotli je umeščen v Rogatec. (Foto: Milan Strnad)

V Parku skulptur na Dežnem 40 umetnikov
Na jubilejnem 20. mednarodni kiparsko-slikarskem simpoziju Forma viva Makole 2022 bo letos sodelovalo 40 umetnikov, 12 kiparjev in 28 slikarjev, večinoma iz Slovenije. Umetniki kiparji bodo v Makolah, v Parku skulptur na Dežnem ustvarjali od petka, 2. septembra pa do nedelje, 4. septembra, ko se jim bodo z ustvarjanjem umetniških del pridružili tudi slikarji. Uradna otvoritev simpozija bo v Kulturnem centru – Mestni galeriji v Rogaški Slatini že ta petek, 26. avgusta, ko bodo predstavili vse sodelujoče kiparje in slikarje ter ob bogatem kulturnem programu odprli razstavo kiparja Rudija Stoparja, razstavo slikarke Silvije Verovnik in razstave fotografij – kiparji pri delu, fotografa simpozija, Milana Sternada, razlaga vidja simpozija Ivan Dvoršak.

Osrednji gostje otvoritvenega večera bodo glasbena Etno skupina Nojek iz Bistrice ob Sotli, dodaja Dvoršak.
Umetnik kipar pri ustvarjanju v Parku skulptur na Dežnem pri Makolah. (Foto: KUD Forma viva Makole)

Umetniške razstave tudi v Mariboru
Jubilejni 20. mednarodni projekt Forma viva Makole 2022 bo v četrtek, 1. septembra, ob 17. uri predstavili tudi v Sodnem stolpu v Mariboru, kjer bodo odprli razstave kovanih umetnin umetnostnega kovača Mihaela Krištofa in njegovih učencev, umetniških slik mladega slikarja Ervina Dvoršaka in fotografij vseh prvonagrajenih skulptur na makolskih simpozijih, fotografa Milana Sternada. Dvoršak tudi v Mariboru napoveduje zanimiv kulturni program, osrednji gostje bodo glasbena skupina Gemaj iz Makol. Več o letošnji Forma vivi Makole, ki naj bi bila zadnja v tej obliki, pa izveste TUKAJ. (SP)