avgust 11, 2021

Znani nominiranci za Veronikino nagrado

Hiša kulture Celje je sporočila letošnje nominirance za Veronikino nagrado, ki jo podeljuje za najboljšo pesniško zbirko minulega leta. Poznamo pa že dobitnika zlatnika poezije in male Veronike.

Celjski Stari grad bo tudi letos gostil podelitev Veronikine nagrade. (Foto: Štajerski val)

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Bina Štampe Žmavc, Lara Paukovič in Alen Širca, je izbrala pet nominirancev za letošnjo Veronikino nagrado. To so Alja Adam za zbirko Privlačnosti, Esad Babačić za Včasih, Tina Kozin za Nebo pod vodo, Ana Pepelnik za Treš in Muanis Sinanović za zbirko Krhke karavane.

Kaj pravi žirija?
Kot so zapisali v obrazložitvi, Alja Adam v svoji zbirki Privlačnosti privlači z erotiko, ki jo preiskuje na najrazličnejše načine, hkrati pa v gosti mreži večplastnosti in različnih tematskih poudarkih odkriva svojo bogato intimnost.

Žirija meni, da je Esad Babačić s pesniško zbirko Včasih postavil zgled, kako pisati kratko in jedrnato poezijo, ki ni pomensko prazna, temveč, kot pravijo, napaja, boža, nasmeji, zaskeli, osmišlja človeško izkušnjo.

Nebo pod vodo Tine Kozin odseva neulovljivo odsevnost, zrcaljenje in tisti nedoločljivi stik med realnim in iluzijo. A kot pravi žirija, hkrati prav v tej izmakljivosti še kako ostaja sredi življenja.

Poezija Ane Pepelnik v zbirki Treš je po mnenju članov žirije močna na oblikovni, zvočni in tematski ravni ter brezkompromisno iskrena. Pesnica, pravijo, ustvarja poezijo trenutka, ki udari in zareže tudi tja, kjer nas najbolj boli.

Muanis Sinanović pa, kot je zapisala žirija, v svoji pesniški knjigi Krhke karavane bralce z izvirno govorico poganja na brezpotno pot, na kateri lahko izkusijo epifanijo drugosti, in sicer tako na ravni fizičnega in družbenega kot na ravni transcendentnega.

Tudi zlatnik poezije in mala Veronika
Kdo prejme Veronikino nagrado, bo znano na prireditvi, ki bo 31. avgusta na celjskem Starem gradu. Letos jo prvič organizira Hiša kulture Celje. Takrat bodo prav tako podelili nagrado za pesniški opus zlatnik poezije, letos Milanu Jesihu. Vodja Veronikine nagrade iz Hiše kulture Celje Nuša Komplet Peperko o njem pravi:

Malo Veroniko pa tokrat prejme Nina Bohnec, pogovoru z njo prisluhnite TUKAJ. (TMG)