julij 15, 2016

Pivovarsko-morska zgodba o prijateljstvu

Občini Laško in Novigrad v hrvaški Istri sta pobrateni mesti, ki ju veže posebna vez. Obe sta izrazito turistična kraja, ki sta se odločila, da bosta skupaj tudi na tem področju ustvarjala nove priložnosti in zgodbe.

Kar 37 odstotkov nočitev letno v istrskem mestecu Novigrad ustvarijo Slovenci. Po besedah novigrajskega župana Antea Milosa je, odkar tam dopustuje laški župan Franc Zdolšek, več tudi Laščanov.

Tudi laški župan je Novigrajčan
Občina Laško, ki je te dni v znamenju enega največjih festivalov pri nas Pivo in cvetje, je na obisk povabila župana občine Novigrad v hrvaški Istri Antea Milosa in predstavnike občine. Pobrateni mesti sta srečanje izkoristili za predstavitev plodnega sodelovanja in prijateljstva, ki sega dlje od formalnih obiskov in protokolarnih sestankov. Izrazito turistični občini sta pred dobrimi tremi leti sklenili, da bosta izkoristili svoje potenciale za turistično, umetniško, kulturno in še kakšno sodelovanje. Ne le na ravni občin, pač pa tudi obeh držav. To jima dobro uspeva. V Laškem zadnja beležijo izrazit porast hrvaških gostov, precej zgovoren je tudi podatek, da je v Novigradu približno enak odstotek hiš v lasti Slovencev in domačinov. „Slovenci v Novigradu niso samo turisti, so tudi domačini in veseli smo, da je tako,“ je poudaril novigrajski župan Anteo Milos. Ob tem je dodal, da je v časih, ko Evropo pretresajo tragični dogodki pomembno, da ljudje in narodi skrbijo za dobre odnose in da so tudi občine z medsebojnim sodelovanjem zgled. Naključje ali ne, v Novigradu že nekaj let dopustuje tudi laški župan Franc Zdolšek. „Novigrad je staro istrsko mesto, s precej nedotaknjemi mestnim jedrom, ki ima dušo, zato mi je tako všeč,“ je povedal Zdolšek.

Slovenska noč 2016
Oba župana sta ponosna, da se je sodelovanje v zadnjih letih razširilo tudi na društveno, kulturno in umetniško sodelovanje. Vezi krepita turistični organizaciji obeh mest, ki prihodnji konec tedna organizirata tradicionalno Slovensko noč. Laščani jo bodo izkoristili za promocijo, predstavitev lokalnih ponudnikov domačih dobrot, zdraviliškega turizma, njihovih glasbenikov, mažoretk in folkloristov. Za pester utrip bodo poskrbeli tudi Novigrajčani, ki bodo svojim najštevilčnejšim gostom Slovencem skušali še bolj približati svoj kraj. Sicer pa Novigrad in Laško kmalu načrtujeta nov skupen projekt, navezoval se bo na prostovoljno gasilstvo. V spodnjem posnetku o slovensko-hrvaškemu in laško-novigrajskemu prijateljstvu prisluhnite županoma Francu Zdolšku in Anteu Milosu. (NS)

Galerija slik

Datoteke

ŽUPAN LAŠKEGA FRANC ZDOLŠEK

ŽUPAN NOVIGRADA ANTEO MILOS