avgust 14, 2019

Letina jabolk bo precej slabša od povprečne

V nasadih podjetja Meja Šentjur v teh dneh že lahko opazite obiralce jabolk. Obirajo najzgodnejšo sorto, večina dela pa je še pred njimi. Kako pa kaže letošnji letini jabolk? Precej manj obilna bo kot lanska, ki je bila izjemna.

Iskali bodo dodatne obiralce
Meja Šentjur ima 66 hektarjev nasadov jabolk, na območju Ponikve, Pristave pri Mestinju in v Lenartu. Prodajajo jih v svojih dveh industrijskih prodajalnah, pa tudi pri največjih trgovcih po državi. Kot nam je povedal direktor Roman Gregorn, v teh dneh obirajo najzgodnejšo sorto, ki predstavlja zelo majhen delež vseh jabolk. Zatem se bodo v nasade znova odpravili konec avgusta:

Pa je težko najti dodatne obiralce?Meja Šentjur se poleg jabolk prideluje še jajca, lešnike in žito. (Foto: Štajerski val)

Za polovico manj jabolk kot običajno
Lanska letina jabolk je bila izjemna, celo rekordna. Tako je bilo letos pričakovati slabšo, a še dodatno jo bo, kot pravi Gregorn, zmanjšalo slabo vreme z veliko dežja in nizkimi temperaturami:

Vseeno pa letina ne bo tako slaba, kot je bila predlanska, ki je bila katastrofalna in v kateri so v Meji Šentjur pobrali le 5 odstotkov predvidene letine. (AD)