januar 2, 2019

Leto 2019 prineslo ducat dela prostih dni

To leto bo glede praznikov približno tako radodarno, kot je bilo leto 2018. Postreglo bo z dvanajstimi dela prostimi dnevi, medtem ko jih je bilo lani 13. Vsi prazniki pridejo na delovni dan, razen enega, dneva boja proti okupatorju, ki bo tokrat v soboto.

Štirje od petih praznikov, ki nikoli niso dela prosti dnevi, so letos med vikendom. (Foto: Radio Štajerski val)

Tudi letos nekaj priložnosti za podaljšane vikende
Prva letošnja praznika, 1. in 2. januar, smo skoraj že izkoristili. Naslednji bo Prešernov dan, 8. februar, ko bo tudi prva priložnost za podaljšan vikend, pri katerem ne boste žrtvovali dneva dopusta. Pade namreč na petek. Marca praznikov ne bo. Naslednja priložnost za podaljšan vikend bo velika noč v aprilu, ki je vedno na nedeljo, sledi pa ji seveda dela prost velikonočni ponedeljek (22. april). April prinaša še en praznik, dan boja proti okupatorju. 27. april, pade na soboto in je edini praznik letos, ki ne bo sredi delovnega tedna. Praznik dela, 1. in 2. maj, je letos na sredo in četrtek, kar pomeni, da boste z žrtvovanim dnevom dopusta v petek doma lahko kar štiri dni. Enako priložnost za štiri proste zaporedne dni prinaša tudi junij. 25. junij, ko praznujemo dan državnosti, je namreč na torek. Julija praznikov ni, 15. avgusta, na dan Marijinega vnebovzetja, ki je v četrtek, pa boste, če boste dali dan dopusta, znova lahko doma štiri dni. V času dneva reformacije in dneva spomina na mrtve, 31. oktobra in 1. novembra, boste prosti večji del tedna, padeta namreč na četrtek in petek. V času božičnih praznikov pa boste za več dni oddiha znova morali žrtvovati kakšen dan dopusta. Božič, 25. december, je letos na sredo, dan samostojnosti, 26. december, pa na četrtek.

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi, večinoma med vikendom
V Sloveniji imamo sicer pet praznikov, ki nikoli niso dela prosti dnevi. A nič za to, razen enega, so letos vsi konec tedna. To so dan Primoža Trubarja, 8. junij in dan vrnitve Primorske k matični domovini, 15. september, dan suverenosti, 25. oktober, pa je edini praznik, ki je med tednom, in sicer na petek. Praznik, ki ni dela prost dan, je še dan Rudolfa Maistra, 23. november. (NS)