junij 20, 2020

Letos v gorah še dodatna pravila

Namesto morja bo letos gotovo marsikdo dopustoval v planinskih kočah. Pri tem ne smemo pozabiti na ustrezno opremo in tokrat, zaradi zdravstvene situacije, tudi na masko in razkužilo. V planinskih kočah bo možno koristiti tudi turistične bone, ki bodo poleg klasične nočitve z zajtrkom omogočali še ostale dejavnosti.

V planinah bodite pozorni na markacije, ob tem se na pot odpravite zgodaj zjutraj, da vas ne ujameta kakšna popoldanska nevihta in tema. (Foto: PZS)

Predvsem v sredogorju, kjer je bil doslej izpad turizma malo večji kot drugod, bodo letos, kot pravi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS) Matej Planko, za popestritev ponudbe organizirali tudi oglede naravnih in kulturnih znamenitosti v bližini koč. Po večini ciljajo na družine, zanj so v sredogorju idealne površine za kolesarjenje. Pa tudi nezahtevnih pohodniških poti ne manjka.

V obvezni opremi vsakega pohodnika pa bo to leto, poleg klasične pohodniške opreme, še nekaj dodatkov. Planko poziva, da imejte s seboj zaščitno masko in razkužilo za roke, če boste v hribih prespali, svetuje, da si tudi že doma naredite fotokopijo osebnega dokumenta za lažjo in hitrejšo prijavo v planinski koči, prav tako si nočitev rezervirajte vnaprej. Planinske koče imajo namreč v večini skupna ležišča, zaradi pravil pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom pa lahko v posamezni sobi prespijo le ljudje iz skupnega gospodinjstva ali tisti, s katerimi ste na pohodu v skupini skupaj že več kot teden dni.

Odgovornost šteje, pravijo v PZS, ki že 11. leto organizira akcijo Očistimo naše gore. Planinci pozivajo vse pohodnike, da razne plastične izdelke, ki jih prinesejo v gore, odnesejo nazaj v dolino, ne samo v najbližji smetnjak, temveč domov, kjer se odpadki lahko tudi ločijo.

Več o pravilih in o obnašanju v gorah po epidemiji novega koronavirus je v pogovoru s Katjo Žolgar povedal generalni sekretar PZS Matej Planko: