junij 7, 2017

Lila Prap nagrajena za življenjsko delo

Pisateljica in ilustratorka Lila Prap je prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Celjanka je tako dobila svojo ploščo pod Levstikovimi arkadami v Ljubljani.

Lila Prap je izjemno plodna ustvarjalka, njene najljubše prijateljice za ustvarjanje so živali. (Foto: BoBo/RTV)

Glavne zvezde so živali
Založba Mladinska knjiga Levstikovo nagrado podeljuje za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Celjanka Lilijana Praprotnik Zupančič, ki ustvarja pod umetniškim imenom Lila Prap, je ena od prejemnic nagrade za življenjsko delo, ob njej jo je dobil tudi pisatelj Slavko Pregelj. Ustvarjalni opus Lile Prap je izjemno bogat, glavni liki pa so živali, saj pravi, da „živali predstavljajo otrokom svet pristnosti, prvobitnih nagonov.“ Najmlajši med drugim uživajo v njeni slikanici Živalska abeceda, se marsičesa naučijo v knjigi Zakaj? Ter zaspijo ob Živalskih uspavankah. Njeno slikanico Mednarodni živalski slovar so prevedli v kar 50 jezikov, na Japonskem pa so po njenih slikanicah ustvarili več risank.

Čaka navdih za novo ustvarjanje
Lila Prap je za svoje ustvarjanje prejela že številne nagrade, Levstikovo nagrado za življenjsko delo pa je za naš radio pospremila s temi besedami: „Ta je zdaj tako, kot da sem že vse naredila, če je za življenjsko delo, ampak to ne pomeni, da se bom ustavila.“ Vseeno pa je zaupala, da trenutno išče navdih za kakšen nov projekt. „Idej je ravnokar zmanjkalo in čakam na novo idejo, tako da zaenkrat se nič ne dogaja. Kdaj in od kod bo prišel navdih, pa nikoli ne veš. Bolj se trudiš, manj ga dobiš,“ je še povedala v smehu. Prepričani smo, da bo kmalu prišel. (AD)