maj 17, 2019

Ljudska univerza Celje za opolnomočenje albanskih žensk

Ljudska univeza Celje, katere ključna dejavnost je izobraževanje odraslih, velik poudarek daje tudi programom namenjenim ranljivim skupinam. Tako so med drugim uspešno izvedli in zaključili projekt Socialna aktivacija albansko govorečih žensk.

Rezultate projekta Socialna aktivacija albansko govorečih žensk so predstavili na Ljudski univerzi v Celju. (Foto: Radio Štajerski val)

V Savinjski in Koroški regiji
Ljudska univerza Celje je v letih 2017 in 2018 na območju Savinjske in Koroške regije izvajala projekt Socialna aktivacija albansko govorečih žensk. Vanj je bilo vključenih 30 udeleženk. O namenu projekta, direktorica univerze Dubravka Milovanović:

Osnova projekta je bilo učenje slovenskega jezika. Ni pa to vse kar so počele udeleženke programa:




Rezutati so zelo dobri
Cilj projekta je bil s celostnim in kakovostnim pristopom vplivati na socialno vključenost žensk ter na povečanje njihovih izobraževalnih in zaposlitvenih možnosti. To jim je v veliko meri uspelo, saj je 24 od 30 žensk našlo zaposlitev, se samozaposlilo, se vključilo v aktivno iskanje dela, ali nadaljuje izobraževanje. So pa ženske, po besedah medkulturne mediatorke Vere Haliti, ki je poleg vseh ostalih institucij in deležnikov, sodelovala pri prvem navezovanju stikov z udeleženkami in kasneje pri izvajanju projekta, od izkušnje dobile mnogo več. Projekt ocenjuje kot zelo dober in pravi:

Halitijeva ob tem izpostavlja problem pomanjkanja medkulturnih mediatorjev, ki vzpostavijo stik z albanskimi ljudmi, jim predstavijo projekte in načine za lažjo integracijo v družbo, v katero so se priselili:

Projekt Socialna aktivacija albansko govorečih žensk je bil izbran v sklopu Javnega razpisa za sofinanciranje projektov »Razvoj in izvajanje kratkih programov socialne aktivacije«. Sofinancirala sta ga Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ciljno skupino projekta so predstavljale albansko govoreče ženske z jezikovnimi ovirami, ki imajo dovoljenje za stalno bivanje oz. slovensko državljanstvo in so brezposelne, neaktivne ali so vpisane v evidenco oseb, ki so začasno nezaposljive. (NS)