september 22, 2019

Lonely Planet vabi tudi na Hrvaško in v Srbijo

Jesen, ko ulice niso več pregrete zaradi poletnega sonca, je kot nalašč za pobeg v katero od mest. Še niste našli prave destinacije? Založnik turističnih vodnikov Lonely Planet ima nekaj predlogov. Med njimi sta tudi srbsko in hrvaško mesto.

Na seznamu Lonely Planeta sta tudi Zadar in Novi Sad, (Foto: Pixabay)

Köbenhavn, Danska
Danska prestolnica ponuja sprehode po ulicah, obdanih z bogato arhitekturo, vabi v zelene parke, ne smete pa izpustiti slavnega pristanišča Nyhavn. Večstoletno živahno pristanišče obdajajo pisane stavbe. Tradicionalno arhitekturo v Köbenhavnu dopolnjuje sodobna, nekdanje tovarne so preoblikovali v sodobne restavracije. Še vedno pa obratuje zgodovinski zabaviščni park Tivoli.

Šenzen, Kitajska
Šenzen velja za najbolj inovativno mesto na Kitajskem, nadeli so mu celo vzdevek »kitajska silicijeva dolina«. Nekoč cenejša alternativa nočnega življenja v bližnjem Hong Kongu, je danes mesto, kjer se razvijajo indie glasbena scena, zanimive kavarne in umetniške galerije, ki so zapolnile nekdanja skladišča.

Novi Sad, Srbija
Lonely Planet mesto opisuje kot elegantno, a sproščeno. Na zemljevid mesta, ki je vse bolj priljubljeno med mladimi, ga zadnja leta uvršča glasbeni festival EXIT. Z okoljem, ki spodbuja alternativno kulturo, glasbo, film, gledališče in druge vrste umetnosti, si je Novi Sad pridobil tudi naziv Evropske prestolnice kulture 2021.

Miami, ZDA
Z lepimi plažami in nočnim življenjem Miami že dolgo vabi popotnike, ki košček tropskega raja iščejo, ko je drugod zima. Miami pa ni podlegel množičnemu turizmu. V zadnjem času je razvil ponudbo za ljubitelje umetnosti in dobre hrane, v njegovem središču so pred kratkim odprli 305 milijonov dolarjev vreden muzej znanosti, predel Design District pa se ponaša z arhitekturo, ki pritegne marsikateri pogled.

Katmandu, Nepal
Mesto, ki ga je leta 2015 močno prizadel hud potres, se počasi postavlja na noge. Obnova veličastnih znamenitosti seveda še ni končana, vendar že dobivajo svojo podobo. Uvajajo tudi spremembe, ki zmanjšujejo nekoč kaotičen mestni promet. Vzdušje prepletenih ulic starega mestnega jedra tako pride še bolj do izraza.

Mexico City, Mehika
Mehiška prestolnica je bila skozi stoletja priča številnim arhitekturnim in umetniškim smerem. Najbolj izrazita sta predkolonialni in španski slog. Ni nenavadno, da so mesto, kot prvo v Severni in Južni Ameriki, leta 2018 razglasili za prestolnico dizajna.

Dakar, Senegal
Dakar je eno afriških bolj dinamičnih mest. Ponuja plaže, kjer ne zmanjka sončnih dni, pisane tržnice in živahno nočno življenje, ki ga ob zori prekine klic k molitvi. Kljub neskončnemu številu turističnih zanimivosti, je bilo senegalsko glavno mesto dolgo spregledano.

Seattle, ZDA
Pametno in kreativno mesto, usmerjeno k napredku, je redko spregledano. Največ pozornosti pritegnejo globalne znamke, ki so se razvijale prav v Seattlu. Ena od njih je Amazon. Prav to podjetje je močno preobrazilo soseščino Denny Triangle. Ta je postala okrožje visokih steklenih stolpnic.

Zadar, Hrvaška
Zadar je vstal iz pepela povojnega opustošenja in postal kozmopolitansko mesto, piše Lonely Planet. Bele marmornate ulice ponujajo moderne kavarne, rimske ostanke, muzeje in ulične restavracije. Pravi feniks preobrazbe Zadra pa je, po pisanju vodnika, obmorska promenada z zvoki morskih orgel. (TMG, vir: LP)