januar 23, 2020

Maja začetek obnove cerkve v Žički kartuziji

Kot je znano, je občina Slovenske Konjice vendarle uspela pri državi zagotoviti denar za nadaljevanje obnove Žičke kartuzije, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Okoli dva milijona evrov bo namenila za nujno sanacijo cerkve sv. Janeza Krstnika.

Žička kartuzija je bila leta 2015 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. (Foto: Radio Štajerski val)

Pri koncu obnova gospodarskega poslopja
Nekdanjemu samostanu kartuzijanov v dolini svetega Janeza Krstnika se precej vidi, da ga je načel zob časa. Leta mu ne prizanašajo, kljub temu, da se občina Slovenske Konjice, tudi s pomočjo države, dosledno trudi, da bi vsaj upočasnila njegovo propadanje. Zdaj ji bo uspelo urediti cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je najbolj potrebna sanacije. Kot je znano, je poslanec SNS Zmago Jelinčič, ki je kandidiral v Slovenskih Konjicah, uspel z amandmajem k državnima proračunoma za leti 2020 in 2021. Država bo tako za obnovo cerkve namenila dva milijona evrov. Konjiški župan Darko Ratajc je za naš radio povedal:

Ratajc pričakuje, da bodo dela opravili v dveh letih, ki jih imajo za to na voljo. Konjiška občina se je na to temo že sestala s predstavniki Ministrstva za kulturo in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v kratkem bodo imenovali gradbeni odbor, obnova cerkve pa naj bi se predvidoma začela v maju. Sicer pa občina od lanske jeseni z občinskim in državnim denarjem obnavlja zgornje gospodarsko poslopje. Ratajc razlaga, kako napredujejo dela:

Župan še pravi, da bo občina z obnovo Žičke kartuzije nadaljevala tudi v prihodnjih letih, v okviru finančnih zmogljivosti. Sicer pa spomnimo, da se lahko po Žički kartuziji že nekaj časa sprehodite tudi s pametnimi očali obogatene resničnosti, ki vas popeljejo daleč v zgodovino. Več preberite TUKAJ. (NS)