julij 19, 2017

Majhen klop, velik problem

Sezona klopov je že nekaj mesecev v polnem razmahu. Kljub temu ne bo odveč, če spomnimo na pomen zaščite pred temi sicer majhnimi živalicami, ki pa lahko zelo negativno vplivajo na naše zdravje.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi so lahko zelo hude, v skrajnih primerih lahko vodijo celo v smrt. (Fotografija je simbolična.)

Zaščiti pred klopi namenjamo premalo pozornosti
Ljudje zaščiti pred klopi posvečamo premalo pozornosti. V Sloveniji, tudi na širšem območju Celjskega, so bolezni, ki jih prenašajo klopi pogoste, povzročajo pa lahko hude posledice in zaplete. Pomembno je, da vsak posameznik naredi največ kar lahko, da se zaščiti. Ko se odpravljate na sprehod ali v gozd, morate zaščititi svojo kožo in preprečiti, da bi se klop lahko prisesal nanjo. Priporočljiva so oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, svetlejše barve. Ne bo odveč, če si na glavo nadenete čepico in se poškropite z repelentom. Teh je veliko vrst, izberite kakovostnega in zdravju neškodljivega. Ko pridete domov, oblačila takoj slecite in dajte v pranje ter se stuširajte. Nato svoje telo temeljito preglejte. Preverite tudi dele telesa, za katere si ne mislite, da bi se lahko nanje prisesal klop. To je le nekaj nasvetov, kako se zaščititi pred klopi. Kaj pa, če smo ga kljub temu dobili? Kako ravnati v tem primeru, prisluhnite v spodnjem posnetku, kjer se je z zdravnico Jano Govc Eržen pogovarjala Karmen Šemrl. (NS)

Datoteke

NASVETI ZA ZAŠČITO PRED KLOPI IN KAKO JIH ODSTRANITI?