september 5, 2017

Makole znova gostijo kiparje in slikarje

Makole z okolico so te dni svojevrsten umetniški atelje. Na 15. mednarodnem kiparsko-slikarskem simpoziju Forma viva Makole sodeluje  6 kiparjev in 31 slikarjev iz Srbije, Makedonije, Turčije in Slovenije. Konec tedna bodo predstavili svoje umetniške stvaritve.

Iz kamnitih gmot bodo nastale skulpture, ki bodo, sodeč po minulih letih, znova navduševale. V soboto si jih lahko pridete ogledat. (Foto: Milan Sternad)

Kdo ustvarja letos?
Večina povabljenih umetnikov je v Makole prispela v petek. Te dni pa že pridno ustvarjajo kiparji Franci Černelč, Branko Raspet in Ariel Štrukelj iz Slovenije, Sašo Sazdovski iz Makedonije in Stanislav Antonić iz Srbije. Danes se jim bo pridružil še Veljko Zejak, ki bo v Makolah dokončal skulpturo z lanskega simpozija. Druščina sodelujočih slikarjev pa je številčnejša, slikarske čopiče vihti 31 slikarjev iz Srbije, Makedonije, Turčije in Slovenije. Med njimi tudi zveneče ime v svetu slikarstva - Pandora Apostolovska, ki je na simpozij prišla iz Skopja.

Ob ustvarjanju je čas tudi za druženje
Na sobotni večerni otvoritveni slovesnosti so jih pozdravili makolski župan Franc Majcen ter častna gosta simpozija pisatelj Tone Partljič in direktor Impola Edvard Slaček. Zaželeli so jim prijetno ustvarjanje. Simpozij poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Umetniki se ob delu tudi družijo in spoznavajo okoliške kraje. Tako so nedeljski dan izkoristili za ogled razstav Forme vive v Rogaški Slatini in Podovi pri Račah. Včeraj so si ogledali pot makolske Forme vive in dvorec Štatenberg. V petek jih bodo obiskali novinarji, v soboto bo še zaključna slovesnost s podelitvijo nagrad. (BF)

Galerija slik