marec 25, 2019

Mamic vse več, otrok pa vse manj

Materinski dan je. In kaj o mamicah in rojstvih pravijo statistični podatki? Najnovejši se nanašajo na leto 2017, ko je bilo v naši državi nekaj več kot 672.600 mater. V letu 2017 je v Sloveniji rodilo 19.882 žensk. Na svet je privekalo 20.241 dojenčkov. To je pol manj kot v sredini šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Čestitkam ob materinskem dnevu se pridružuje tudi Štajerski val. (Foto: M.L.)

Slovenska rodnost nad evropskim povprečjem
Pa se ozrimo malce po Evropi. Po podatkih Eurostata za leto 2017 je bila celotna stopnja rodnosti najnižja na Malti in v Španiji, najvišja pa v Franciji in na Švedskem. Slovenija je bila nekoliko nad evropskim povprečjem. In statistični podatki še kažejo, da so mlade mame dandanes prej izjema kot pravilo. Povprečna starost žensk, ki so pri nas rodile v letu 2017, je bila skoraj 31 let, tistih, ki so rodile prvič pa približno 29 let. Povedano drugače - stopnja rodnosti, to je povprečno število živorojenih otrok, rojenih v koledarskem letu na eno žensko - je v letu 2017 znašala 1,62. Za primerjavo; v letu 1950 je bila 3,0. Najbolj se je rodnost zniževala med letoma 1980 in 1990. Najnižja je bila v letu 2003, od takrat postopoma znova narašča.

Porast mamic z dvema otrokoma
Med ženskami, ki so bile 1. januarja lani stare 15 ali več let, so bile matere povprečno tri od štirih. Več kot polovica je rodila po dva otroka, povprečno vsaka peta je rodila enega, 15 odstotkov jih je rodilo po tri otroke, 5 odstotkov pa štiri ali več. Povprečno ena od štirih žensk pa materinstva ni ali še ni doživela. Vendar ni bilo vedno tako. Po podatkih iz popisa prebivalstva pred 70. leti je bilo med ženskami, starimi 15 let ali več, kar 45 odstotkov takih, ki niso rodile. Tiste, ki so rodile, pa so povile več otrok kot danes. Kar 43 odstotkov jih je rodilo najmanj štiri otroke, povprečno vsaka četrta ženska enega, skoraj petina žensk dva otroka, 15 odstotkov mamic pa tri otroke. Skozi desetletja se je delež žensk, ki niso rodile, zniževal. Prav tako se je zmanjševalo število žensk, ki so rodile po štiri ali več otrok. Se je pa povečal delež žensk, ki so rodile po dva otroka. Zelo zgovoren je podatek, da je leta 1948 po dva rodila vsaka peta ženska, v začetku lanskega leta pa je bilo takih skoraj trikrat več. (BF)