april 3, 2019

Preverite, kje bodo preverjali hitrost

Prevelika hitrost je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Zato policija začenja dvotedenski maraton nadzora hitrosti. Gre za mednarodno akcijo, ki bo sočasno potekala v 26 evropskih državah. Policisti bodo hitrost v Sloveniji danes merili na 611 točkah, tudi na cestah v naših krajih.

Več kot 200 policistov po vsej državi bo danes preverjalo, kako dosledno vozniki upoštevamo omejitve hitrosti. (Foto:policija.si.)

Hitrost letos vzela že 9 življenj
Od začetka leta je zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah ugasnilo že 9 življenj, zato naj bi takšne preventivne akcije prispevale predvsem k izboljšanju prometne kulture. Med 6. in 18. uro bo na 611 lokacijah po vsej državi sodelovalo več kot 200 policistov. Zamisel za maraton nadzora hitrosti se je pred šestimi leti porodila v Nemčiji. Slovenska policija ga izvaja že peto leto zapored, izkušnje pa kažejo, da policisti na dan nadzora ugotovijo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi namen celotne akcije. Ob rednih kontrolah hitrosti namreč policisti ugotovijo, da je prehitrih kar približno 8 odstotkov voznikov, na dan maratona pa le okoli 3 odstotke. Lani je tako skupni nadzor hitrosti po Evropi izvajalo nekaj več kot 14.000 policistov na skoraj 13.000 lokacijah. Kontrolirali so več kot tri milijone voznikov, prehitro jih je vozilo približno 257.600. Ne le danes, vsak dan bodite zgledni vozniki, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja, poudarjajo policisti. Lokacije današnjega nadzora si lahko ogledate TUKAJ. (BF)