oktober 27, 2017

Mariborčan na spletu zlorabljal zaupanje otrok

Po večmesečni preiskavi so kriminalisti našli sled do 38-letnika iz okolice Maribora, ki je naj bi imel na vesti več kot 30 kaznivih dejanj posesti in posredovanja posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu. Za spolne usluge naj bi vabil tudi otroke in najstnike, mlajše od 15 let. Policija ga je pridržala, moral bo v pripor. Grozi mu do 8 let zapora.

Splet je dandanes nemalokrat tudi prostor najrazličnejših zlorab, žrtve so žal tudi otroci in mladoletniki.

Prva ovadba ni zalegla
Mariborski kriminalisti so ugotovili, da je 38-letni moški iz okolice Maribora na družbenem omrežju Facebook s pomočjo lažnih profilov, na katerih ni imel objavljenih svojih pravih fotografij, od več deset otrok in mladoletnikov iz Slovenije in Hrvaške pridobil njihove gole fotografije in videoposnetke samozadovoljevanja. Fotografije in videoposnetke je shranil na svoje elektronske naprave in jih nato posredoval naprej. Mariborski kriminalisti so ugotovili, da je tudi osumljeni žrtvam posredoval posnetke svojega golega telesa. Gre za starega znanca policije. Letošnjega junija je bil namreč obsojen za enaka kazniva dejanja. In sicer na eno leto in tri mesece zapora, s preizkusno dobo štirih let. Takrat so mu zasegli prenosni telefon. Toda že v nekaj dneh po podani prvi kazenski ovadbi si je kupil nov telefon in tako ponovno vzpostavil stik z mladoletno žrtvijo, zaradi katere je bil že ovaden.

Bil je Schmata Nosko in Schmatta Nosko
Kot so predstavniki Policijkse uprave Maribo še navedli, je 38-letnik na Facebooku med drugim uporabljal tudi lažna profila z imenoma Schmata Nosko in Schmatta Nosko. Zato pozivajo vse, ki bi z navedenih profilov prejeli posnetke ali fotografije otrok ali mladoletnikov, naj to takoj prijavijo policiji. V nasprotnem primeru bodo, kot še poudarja policija, tudi sami storilci kaznivega dejanja. Osumljencu so včeraj odvzeli prostost in ga s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico mariborskega okrožnega sodišča. Zanj je odredila pripor. Ču mu bodo omenjena kazniva dejanja dokazali, bo šel v zapor. Lahko tudi za osem let. (BF)