september 12, 2015

Marija Ahačič Pollak ob jubilejnem koncertu

Marija Ahačič Pollak je Tržičanka, ki že od leta 1960 živi v Kanadi. Najbolj jo poznamo po prepevanju v ansamblu Slavka Avsenika, nepozabna je predvsem njena izvedba pesmi Tam, kjer murke cveto, kasneje pa so se nas dotaknile njene Nitke življenja. Svojo aktivno glasbeno pot je zaključila s petkovim koncertom v Tržiču.

Marija Ahačič Pollak, gostja Mojega jutra ob jubilejnem koncertu

Sinoči je bil v Tržiču prav poseben večer. Tik pred koncem dneva se je v ozkih mestnih ulicah že čutilo posebno vznemirjenje, ljudje od vsepovsod so se zbirali v veliki dvorani tržiških olimpionikov, in sicer z namenom, da se poklonijo dolgoletni pevki Mariji Ahačič Pollak, ki jim je poklonila res lep večer. »Tam ostani, kjer pojo; hudobni pesmi nimajo« ... je star pregovor, ki je med drugimi izbranimi besedami pospremil na oder zveneča glasbena imena, ki so v minulih desetletjih močno zaznamovala slovenski narodno-zabavni prostor.

V Tržiču sem začela in v Tržiču bom končala
»V Tržiču sem začela in v Tržiču bom končala,« je napovedala Marija popotnico velikemu koncertu ob 60-letnici svoje glasbene poti in v njen rodni kraj povabila dame slovenske domače glasbe ter izbrane goste. Bil je nostalgičen večer, poln čustev, spominov in dobre energije, ki se ga bodo v Tržiču spominjali še dolgo. Marija je v izjavi za radio Štajerski val povedala, da je zelo ponosna, da je koncert uspel tako dobro. Ko se je ozrla nazaj na prehojeno glasbeno pot, pa je brez obotavljanja zagotovila, da bi, če bi še enkrat stala pred studien 14, kjer je v družbi Avsenikov prvič zapela Tam kjer murke cveto, v življenju potegnila še enkrat prav iste niti. Prepričana je namreč, da jih je bilo več veselih kot grenkih. Z mikrofonom je Marijo Ahačič Pollak v zaodrju njenega velikega koncerta obiskala Andreja Kukovič, njunemu pogovoru pa lahko prisluhnete v dodanem posnetku.

Na odru v družbi dam slovenske domače glasbe
Na odru, kjer sta Marijo Ahačič Pollak poleg orhidej simbolično spremljali tudi kitara njenega očeta in harmonika brata Vitala Ahačiča, so tako med drugim zapele Stanka Kovačič, kraljica jodlanja Ingrid Brueggemann Huberti, Joži Kališnik, sestre Potočnik, Jožica Brdnik, Jožica Gabrijel Vidic, Cita Galič in Erika Zakonjšek Klančar, Barbara Kolarič, Majda Petan, Majda Renko Petrič, Hermina Šegovc in Brigita Vrhovnik Dorič. Vsaka po svoje in s skupnim nastopom so pomagale Mariji stkati nepozaben večer, na katerem so gledalci med drugim uživali tudi v legendarni Avsenikovi melodiji o murkah. Prav zanjo je glasbenica dejala, da jo je tokrat zapela v živo na odru zadnjič.

Čudovit glasbeni večer se je po čustveni izvedbi pesmi o murkah, pa njenih nitkah veselja in nitkah gorja, ki sta najbolj zaznamovali bogato Marijino kariero, končal veselo in pompozno. Njej v čast je namreč zaigral tudi Pihalni orkester Tržič, izpolnila pa se ji je še dolgoletna želja – na odru je zapela s pevcem Slovenskega okteta Janezom Trilerjem. Ker nitke življenja tečejo – vesele in grenke – pripenjamo k prispevku še Marijino avtorsko melodijo, ki je hkrati tudi njena najljubša. Tečejo, tečejo nitke ...

Vse življenje predana glasbi
Marija Ahačič Pollak je kot mlada obetavna glasbenica nastopala z Orkestrom RTV Ljubljana pod vodstvom Bojana Adamiča, študirala pa je na Glasbeni akademiji v Ljubljani. Tudi po prihodu v Montreal, kjer je sicer dokončala študij likovne pedagogike, je ostala predana glasbi. 

Marija Ahačič Polak je vseskozi sodelovala na kanadskih in ameriških praznovanjih slovenskega dneva in drugih prireditvah, dobrodelnih koncertih in festivalih, uveljavila pa se je tudi kot ustanoviteljica in odgovorna urednica radijske oddaje Glas kanadskih Slovencev pod okriljem Vseslovenskega kulturnega odbora v Torontu. Vodila jo je brezplačno kar sedem let. V tem času je za vodenje oddaje usposobila nove mlade moči, občasno pa kot urednica in voditeljica še vedno sodeluje. Leta 1994 je postala predsednica Vseslovenskega koordinacijskega odbora za kulturo v Torontu, ki združuje vsa slovenska društva v Ontariu.

Še bom preprevala, obljublja Marija Ahačič Pollak
Leta 1991 je v Kanadi ustanovila dekliško vokalne skupino Plamen. Plamen je združil srca mladih potomk slovenskega rodu in prvič zagorel v javnosti z nepozabnim nastopom v Torontu na vseslovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Odtlej ta plamen gori in razveseljuje poslušalce po vseh kontinentih. Tudi v Sloveniji smo imeli priložnost spremljati njihove tri uspešne turneje. S sinočnjim koncerto je sicer sklenila aktivno glasbeno ustvarjanje, bo pa, kot je dejala tudi v pogovoru z Davorjem in Katjo v MOJEM JUTRU na Štajerskem valu, še naprej prepevala s svojo vokalno skupino Plamen. Po koncertu pa je strnila svoje občutke v pogovoru z Andrejo Kukovič, ki mu lahko prisluhnete na spodnji povezavi. (GKR, AK)

Galerija slik

Datoteke

MOJE JUTRO - POGOVOR Z MARIJO AHAČIČ POLLAK PRED KONCERTOM

PO KONCERTU SE JE Z MARIJO AHAČIČ POLLAK POGOVARJALA ANDREJA