marec 3, 2017

Marjan Zgonc je prepričan, da je pesem večna

V Nedeljskem mehu smo v eni od februarskih oddaj gostili pevca Marjana Zgonca, ki je pred kratkim izdal 14. glasbeni album. Tokrat je na njem posnetih 12 skladb v hrvaškem jeziku, naslovna pa je Pjesma ostaje.

Marjan Zgonc ima že od nekdaj rad mediteranske napeve.

Marjan Zgonc je začel javno nastopati v zrelejših letih in s svojim žametnim tenorjem hitro osvojil velik krog poslušalcev. Sprva z napolitanskimi pesmimi, kot so O sole mio, Mamma, Santa Lucia in druge, ki jih lahko slišimo na njegovem prvem albumu Če je ljubezen iskrena. Kmalu po izidu prvenca so zanj začeli ustvarjati znani avtorji Andrej Baša, Dušan Zore, Patrik Greblo, Robert Grubišić in drugi. Nastale so skladbe Hvala ti, mati Marija, Biserna Slovenija, Bel galeb, Domači zvon, Črno vino in mnoge druge.

Marjan Zgonc je znan tudi kot pevec mnogih duetov z uveljavljenimi slovenskimi pevkami in pevci (Nuša Derenda, Helena Blagne, Simona Weiss, Marija Ahačič Pollak, Jožica Svete, Werner ...), s sopranistko Norino Radovan je posnel tudi duet Alfreda in Violete iz Verdijeve opere Traviata. V svoji karieri je do danes posnel kar 14 albumov, nastopal je v Kanadi, ZDA, Avstraliji in Argentini. Zaradi izredno širokega glasbenega repertoarja je tudi eden izmed najbolj poslušanih izvajalcev v glasbenih čestitkah na radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Marjan Zgonc o sebi rad pove, da ima zelo rad morje, Dalmacijo in mandoline. Verjetno se je tudi zaradi tega odločil, da posname zgoščenko v hrvaškem jeziku in s pridihom dalmatinskega melosa. Pri projektu je sodeloval z znanim dalmatinskim producentom Želimirjem Škarpono in na zgoščenki Pjesma ostaje, ki smo jo predstavili v tokratnem Nedeljskem mehu, zbral nekaj znanih dalmatinskih napevov, dodal nekaj prevedenih lastnih melodij, še posebej pa je Marjan Zgonc ponosen tudi na dve priredbi Avsenikovih viž. Če ste oddajo Nedeljski meh zamudili ali bi jo želeli slišati ponovno, vas vabimo k poslušanju posnetka na spodnji povezavi.

Galerija slik