Martinovo - praznik vina

11.11.2015

Letošnji letnik bo eden izmed najboljših.

Danes praznuje sv. Martin in to je čas, ko se mošt spremeni v vino. Martinovanje je praznik vseh, ki se s hvaležnostjo in z vsem svojim spoštovanjem veselijo novega vina. To je tudi čas, ko se zahvalimo za dobro letino in pogostimo tiste, ki so nam čez vse leto pomagali.

Vino obogati hrano
Martinovo je torej poseben dan; ljudje se takrat radi družijo, pokušajo mlado vino in uživajo ob pojedini. K njej sodi po naklučju tudi gos - pač po legendi, da se je Martin bojda skril med gosi, ko so mu prišli povedat, da je postavljen za škofa. V vinorodnih deželah pa se goski za Martinovo seveda pridruži vino. Vino je v vsakdanjem življenju, tudi poslovnem vse pomembnejše. Lahko je krepčilo in zdravilo, nam daje voljo, pogum in veselje, samozavest in odločnost. Vino, ne samo, da poživlja tek, zaokroža tudi okus posamezne jedi in jo oplemeniti. Poleg tega spodbuja izločanje želodčnih sokov in s tem vpliva na boljšo prebavo. Tako učinkuje seveda le dobro vino, lepo in prijazno ponujeno, v primernih kozarcih, ustrezne temperature in vrste, ki se prilega okusu jedi. Mlado vino ima seveda vse te lastnosti, saj je omamno dišeče, iskrivo, sveže, harmonično in predvsem prijetno pitno,« razlaga enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik in dodaja, da si vino vsekakor zasluži vso spoštovanje, da ga ne zlorabljamo, ampak uživamo po meri, ki jo pa žal nekateri radi prekoračijo, posebej še ob Martinovem. Naj bo torej na zdravje, za zdravje. (SP)




Štajerski val v sliki