april 21, 2020

Matija Čakš: V Šmarju se stanje, razen v domu upokojencev, umirja

V Šmarje pri Jelšah se znova vrača življenje, pravi župan Matija Čakš. Še vedno jih v občini skrbi stanje v domu upokojencev, ki ostaja eno od žarišč koronavirusa v Sloveniji. Medtem država rahlja ukrepe. Čakša ob tem skrbi nizka prekuženost prebivalcev Slovenije.

Življenje v Šmarju se je ustavilo nekoliko prej kot po Sloveniji. Zdaj se, kot pravi župan Matija Čakš, znova vrača v občino. (Foto: Štajerski val)

V Šmarju pri Jelšah, ki je eno od žarišč koronavirusa pri nas, se situacija umirja. Župan Matija Čakš pravi, da se zopet odpirajo določene storitve, s čimer se življenje vrača v občino. Ljudje pa se navajajo na novo resničnost. Tudi zato imajo prostovoljci v občini te dni nekoliko manj dela:

V občini Šmarje pri Jelšah je po uradnih podatkih NIJZ, znanih do današnjega dopoldneva, 165 okuženih. Doslej je po zadnjih podatkih tam umrlo 28 ljudi. Glavno žarišče okužbe v občini je dom upokojencev, kjer naj bi bila okuženih več kot polovica stanovalcev. Čakš točnih podatkov o stanju v domu nima, pravi pa:

Zagotavlja pa, da ima dom na voljo dovolj zaščitne opreme, ki mu jo redno in ko jo potrebujejo dostavljajo iz občinskega štaba civilne zaščite.

Ob rahljanju ukrepov Čakša skrbi nizka prekuženost
Sicer pa umirjanje situacije v Šmarju sovpada s postopnim rahljanjem ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa na vsej državi. Čakša ob tem skrbi nizka prekuženost v Sloveniji:

Predvsem pa Čakš poziva, da še nihče do potankosti ne pozna virusa. Zato je previdnost tudi ob rahljanju ukrepov še vedno ključna. Še naprej moramo upoštevati distanco, uporabljati maske, rokavice in si dosledno razkuževati in umivati roke, poudarja.

Pomoč države tudi občinam?
Premier Janez Janša je v minulih dneh na svojem Twitter profilu sicer napovedal, da bo vlada v novem korona paketu občinam zvišala povprečnino. A to še ni gotovo. Čakš pravi:


(TMG)