marec 29, 2020

Matija Čakš: Zdaj je pomembno, da držimo skupaj in si pomagamo

Mladi šmarski župan Matija Čakš je v času izbruha epidemije v občini Šmarje pri Jelšah bil postavljen pred težke odločitve. S svojo držo in odločnostjo dokazuje, da je pravi človek na pravem mestu, predvsem pa s svojo srčnostjo na izjemen način povezuje ljudi.

Mladi šmarski župan Matija Čakš v času epidemije v občini Šmarje pri Jelšah s svojo trdno držo in srčnostjo na izjemen način povezuje ljudi.

Šmarje pri Jelšah je težo trenutne situacije občutilo že nekoliko prej kot drugi kraji. V občini Šmarje pri Jelšah je bilo namreč eno prvih žarišč izbruha epidemije koronavirusa. Najprej je odjeknila novica o prvi potrjeni okužbi na tamkajšnji centralni osnovni šoli, ki je z več kot 1000 otroki četrta največja osnovna šola v državi. Širjenje epidemije je bilo neizbežno, bilo je samo vprašanje, kako ga čimbolkj zajeziti ozitroma upočasniti. Mladi župan Matija Čakš, sicer po stroki veterinar, je v tej situaciji s svojo odločnostjo odigral ključno vlogo. Na državni ravni je bila namreč sprejeta odločitev, da se šola Šmarje pri Jelšah kljub potrditvi okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic še ne bo zaprla.

»Naloga lokalne skupnosti in mene kot župana je predvsem v tem, da pri ljudeh vzbudimo neko zavest, da si v tej situaciji moramo pomagati, držati skupaj. Le tako bomo iz te krize izšli normalni. In predvsem kot ljudje s čisto vestjo.« 

Krizne situacije zahtevajo hitre odločitve
Župan Matija Čakš je po tehtnem premisleku, brez soglasja takratne državne oblasti, ne glede na morebitne sankcije, odredil takojšnje zaprtje tamkajšnje osnovne šole, ki velja za eno največjih v Sloveniji. K odločitvi je botroval kratek telefonski pogovor z direktorjem UKC Maribor dr. Vojkom Flisom, izhajal pa je tudi iz svojega medicinskega znanja kot veterinar.

Za zaprtje šole so se v Šmarju pri Jelšah odločili tudi v izogib morebitnemu scenariju evakuacije šole naslednji dan.

Župan Matija Čakš v teh težkih časih epidemije opozarja tudi na to, da je najpomembneje, da ljudje držijo skupaj.

»V teh težkih časih epidemije je najpomembneje, da v kraju ljudje držimo skupaj. Da ne obsojamo, da ne izrečemo stvari, za katere nam bo potem žal. Kajti tudi te krize bo enkrat konec in takrat si bomo morali pogledati v oči.«

»Zdaj je pomembno, da ne obsojamo, da ne izrečemo stvari, za katere nam bo potem žal. Kajti tudi te krize bo enkrat konec in takrat si bomo morali pogledati v oči,« pravi Matija Čakš in se ob tem zahvaljuje tudi vsem, ki v teh težkih trenutkih kakorkoli pomagate, ali na svojem delovnem mestu, kot prostovoljci ali z donacijami, ki so v tem trenutku še kako dobrodošle. Obenem se vsem, ki kakorkoli pomagate ob tej priložnosti zahvaljuje: 

Težki časi, a vendarle tudi priložnost za vse nas
Vsi skupaj smo se čez noč znašli v težki, nam nepoznani situaciji. Pandemija je zaustavila javno življenje, ukrepi za zajezitev oziroma upočasnitev epidemije od nas zahtevajo, da ostanemo doma, da omejimo socialne stike, ne hodimo na delo oziroam deloma od doma. Na nek način smo se odpovedali svobodi gibanja in vsemu, česar smo bili navajeni. Na nek način so tudi žalostni časi, mamice rojevajo same, ljudje umirajo sami, od njih se poslavljamo v ožjem družinskem krogu, v tišini. Vse se je spremenilo. A vendarle naš sogovornik Matija Čakš tudi v dani situaciji vidi pozitivne tudi učinke epidemije. Več imamo časa za svoje bližnje, za razmislek. Vsaka kriza prinaša svoja sporočila in tokratna nam sporoča, da se ustavimo, da ponovno premislimo, kaj je v življenju zares pomembno. 

»Najbolj me pomirja misel, da je družina doma, da so žena, otroci in starši na varnem. To mi največ pomeni.« 

»Kriza bo spremenila naš pogled na svet, v to sem prepričan, ga že spreminja. Če je bilo še včeraj pomembno, kakšen avto voziš, kakšno fasado imaš, najnovejši traktor, vikend na morju, danes so to nepomembne stvari. Danes je najbolj pomembno, kdo je ob tebi, kako se razumeš s svojimi bližnjimi, pa s sosedi in da smo vsi zdravi,« pravi Matija Čakš.

  

Prisluhnite radijskemu srečanju z Matijo Čakšem v celoti v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajkovič.