april 28, 2020

Matura je le en dogodek, znanje obsega 4 leta

Učenci in dijaki so na prvomajskih počitnicah. Že pred tem pa približno mesec in pol niso sedli v šolske klopi. Od razglasitve epidemije je pouk potekal na daljavo. Tako bo do preklica. Kaj to pomeni za dijake, ki morajo opraviti praktični pouk, in kakšni so obeti za maturante, smo preverili pri ravnateljici Šolskega centra Rogaška Slatina.

Šole samevajo že več kot mesec dni. 11. maja se bodo v šolske klopi morda lahko vrnili maturantje, na še zadnje priprave pred maturo. (Foto: Štajerski val)

Novim okoliščinam so se po besedah ravnateljice Dubravke Berc Prah dodobra prilagodili. Nekaterim učencem je delo od doma, ki terja več samostojnosti in je nekoliko bolj podoben študiju, bližje, drugi imajo s takšnim načinom dela več preglavic. Predvsem je težje zagotoviti osebni stik med profesorji in dijaki. »V razredu je lažje postaviti vprašanje, učitelj prej opazi, kje so težave in lažje usmeri dijaka,« razmišlja Berc Prahova.

Praktični pouk močno okrnjen
Okrnjeno je tudi zagotavljanje praktičnega pouka, ki ga morajo izvesti v programih za bodoče steklarje, tehnike steklarje in tehnike optike. Tega v tem času ne morejo izvajati, saj z njim dijaki razvijajo veščine in motorične spretnosti. Na daljavo poteka le manjši delež takšnega pouka. Ob tem ravnateljica pravi, da bodo dijaki – če se to šolsko leto ne bodo več mogli vrniti v šolo in opraviti praktičnega pouka – ocenjeni na podlagi tega, kar so dosegli do marca, ko so šole zaprle vrata. O praktičnem pouku pravi:

Matura naj bo
Še dodatne skrbi imajo maturantje. Priprave mature potekajo znotraj pouka na daljavo. 11. maja se bodo morda lahko vrnili v šolske klopi in tam priprave na maturo nadaljevali. To bi bilo po ravnateljičinih besedah dobro za maturante. Dubravka Berc Prah pravi, da čeprav je bilo kar nekaj negotovosti glede poteka in izvedbe mature, je bolje, da ta poteka v pisni in ustni obliki, saj večina dijakov na ustnih izpitih prejme lepe ocene. »Matura je tudi uzakonjena, problem bi bil tudi pri vpisu za fakultete,« pravi o posledicah morebitnega preklica mature. Ob tem poudarja, da je matura le eden od dogodkov srednješolskega izobraževanja, znanje pa dijaki nabirajo vsa štiri leta. Zato je prepričana, da so na maturo dobro pripravljeni. Obdobje, v katerem so zdaj, je vedno namenjeno ponavljanju snovi za maturo. Podrobneje ji prisluhnite v spodnjem posnetku.

Nekaj dni oddiha in nato še zadnji tedni šolskega leta
Tudi v nenavadnem okolju izolacije, dela in pouka na daljavo, potrebujemo rutino, poudarjajo strokovnjaki. Da si dan razdelimo, vanj vnesemo obveznosti in prosti čas. Tako je tudi s šolskim letom. Čeprav so že mesec in pol doma, je prav, da si dijaki in učenci privoščijo tudi nekaj dni počitnic. Dubravka Berc Prah tako pravi dijakom:

(TMG)