april 18, 2020

Matura nekoliko zamaknjena, osnovnošolci bodo ocenjeni na daljavo

Že pet tednov pouk in varstvo potekata na daljavo, od doma. Za zdaj ponovnega odprtja šol in vrtcev še ni na vidiku. Nekaj sprememb zaradi koronavirusa je tudi v poteku mature. Kakšne ukrepe je sprejelo ministrstvo za šolstvo, je danes sporočila ministrica Simona Kustec.

Kako se bo zaključilo šolsko leto, ki ga je prekinila epidemija koronavirusa? (Foto: Pixabay)

Matura nekoliko zamaknjena, a brez večjih sprememb
Epidemija koronavirusa določene spremembe vnaša v časovnico poklicne in splošne mature. Pristojni so odločili, da bodo dijaki zaključnih letnikov, kot načrtovano, pouk imeli do 22. maja. Zamaknili pa so začetek obeh matur. Kot je danes povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se opravljanje izpitov splošne in poklicne mature ne bo začelo 5. maja z esejem iz materinščine, kot je bilo sprva načrtovano. Obe maturi se bosta začeli s pisnim izpitom iz angleškega jezika v soboto, 30. maja. Celoten maturitetni izpit iz materinščine – šolski esej in razčlemba besedila – pa bosta 1. junija. Vsi ostali datumi poklicne in splošne mature ostajajo nespremenjeni.

Prav tako ostaja obseg mature enak minulim letom - na ministrstvu menijo, da bo tako najbolj pravično do letošnjih maturantov in do maturantov preteklih let. Ministrica je ob tem spomnila, da se pri rezultatih mature upošteva Gaussova krivulja.

Ob tem pa je poudarila, da državni izpitni center pripravlja dodatne napotke glede ukrepov za zaščito v času maturitetnih izpitov. Dodala je še, da se bodo maturantje to šolsko leto morda še pred maturo vrnili v šolske klopi. Če bodo trendi epidemije to dopuščali, bodo po prvomajskih praznikih sprejeli odločitev, da bodo maturantom omogočili še zadnje priprave pred maturo v šoli.

Kako je z vpisom v srednje šole?
Ministrica je spregovorila tudi o vpisu v srednje šole. Bodoči dijaki bodo morali prijavo za vpis v srednje šole oddati do 11. maja. Prenos že oddanih prijav bo možen do 16. junija. Vpis v srednje šole pa bo potekal od 30. junija do 6. julija. Izpiti nadarjenosti, ki so potrebni za vpis v nekatere srednje šole, bodo v začetku junija.

Osnovnošolci za zdaj ostajajo doma, učitelji so prejeli navodila za ocenjevanje
»Šolsko leto bomo pripeljali do konca, do poletnih počitnic,« obljublja šolska ministrica. Učitelji so te dni od ministrstva prejeli navodila za ocenjevanje učencev na daljavo. V njih je zapisano, da lahko ocenjevanje znanja poteka tudi individualno. Učiteljem priporočajo, da pri zaključni oceni izhajajo ocene do 16. marca ter upoštevajo napredek učenca in njegove ocene v času šolanja na daljavo. Oblike in načine ocenjevanja pa naj učitelji dorečejo znotraj svojih strokovnih aktivov. Nacionalnega preverjanja znanja v 6. in 9. razredu letos ne bo.

Glasbene šole brez izpitov
Na ministrstvu so odločili tudi, da učenci glasbenih šol letos ne bodo opravljali letnih izpitov. Sprejemni preizkus za vpis bo v prvem roku od 1. do 30. junija, v naknadnem od 17. do 25 avgusta. Vpis v prvi razred glasbene šole bo v prvem roku od 1. do 7. julija, v drugem pa od 26. do 31. avgusta.

Za zdaj pouk na daljavo najbolj varen
Ob tem Simona Kustec pravi še, da skupaj s predstavniki stroke spremljajo stanje in čakajo na priložnost, ko bo mogoče ponovno odpreti vzgojno-izobraževalne ustanove. A to bodo storili, ko bo ponovno odprtje dovolj varno za vse – otroke, učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, vzgojitelje in vse druge udeležence vzgoje in izobraževanja. Tako ostajata varstvo in pouk od doma te dni najbolj varna za vse, še poudarja. Razmišljajo pa že, kako šolanje in varstvo predšolskih otrok uskladiti z novo realnostjo, ki nas čaka tudi po koncu epidemije ter prinaša večjo previdnost in nadaljnje izogibanje tesnejšim stikom. A za točne ukrepe je še prezgodaj. (TMG)