januar 11, 2019

Med Prešernovimi nagrajenci tudi Vitanjčan

Pesnik Jure Jakob je eden od dobitnikov letošnjih nagrad Prešernovega sklada. Odraščal je v Vitanju, zadnja leta živi v Ljubljani. 41-letni literarni ustvarjalec je kritike navdušil predvsem s svojo pesniško zbirko Lakota. Pravi, da ga nagrada ni presenetila, ga je pa razveselila.

Jure Jakob je otroštvo preživljal v Vitanju, kamor se rad vrača zaradi narave in ljudi. (Foto: Tihomir Pinter)

Pesnik je predvsem pronicljiv opazovalec
"Med pesnikovanjem gre za kombinacijo potrpežljive pozornosti in potrpežljivega dela z jezikom oziroma besedami," je Jure Jakob povedal za naš radio in dodal, da ga pesem pogosto pokliče, a se ji vedno ne odzove. Kritiki med drugim navajajo, da Jakob iz sodobne slovenske poezije izstopa s prepoznavno lirsko refleksivno in umirjeno govorico. Piše poezijo za otroke in odrasle. A zgolj od literarnega ustvarjanja se ne bi mogel preživljati, priznava. Poklicala ga je Barbara Furman in ga med drugim povprašala, kaj mu je najbolj ljubo v domačem Vitanju in ali se pogosto vrača vanj:

Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta na predvečer slovenskega kulturnega praznika prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin. Med prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so poleg Jureta Jakoba še dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, igralka Maruša Majer, animator Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva. (BF)