marec 14, 2016

Med življenjem in smrtjo je lahko le en klik

Policisti ta teden po vsej državi izvajajo akcijo Varnostni pas. Pozivajo, da lahko le en klik pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Se pripnete vedno, ko sedete za volan?

Še vedno nepripeti na zadnjih sedežih
Akcijo izvajata Policija in Javna agencija za varnost prometa. Osveščata, da je varnostni pas v prometni nesreči tisti faktor, ki lahko reši življenje. Poudarjajo, da se še vedno z varnostnim pasom večinoma ne pripenjajo potniki na zadnjih sedežih avtomobilov in v avtobusih, v akciji posebno pozornost namenjajo tudi uporabi otroških avto sedežev.

Prometne nesreče pokazatelj pomena pasu
„Največji učinek glede na vrsto trka v prometni nesreči, saj tveganje za smrtno žrtev zmanjšajo za 50 odstotkov v primerjavi z nepripetimi potniki, imajo varnostni pasovi pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah ali kotaljenju vozila, kjer zmanjšajo tveganje za smrt za kar 74 odstotkov. Najmanj pa varnostni pasovi zaščitijo pri trkih s strani,“ razlagajo v Javni agenciji za varnost prometa. Dodajajo, da so najpogostejši kršitelji uporabe varnostnega pasu ljudje, stari med 26 in 45 let. Več je moških. Podrobnejšo statistiko in pomen ter izvedbo akcije, ki bo trajala do nedelje, najdete TUKAJ. (AD)