maj 18, 2020

Mednarodni muzejski dan: Muzeji so za danes in jutri

Mednarodni muzejski dan je, ki letos izpostavlja pomen enakosti, raznolikosti in inkluzivnosti v muzejih. Ti morajo biti razumljivi in dostopni čim širšemu krogu ljudi, ki pa naj vsebine muzejev povežejo tudi s sedanjostjo in prihodnostjo.

Mednarodni muzejski dan opozarja tudi na pomen galerij. (Foto: Štajerski val)

"Muzeji niso stvar od včeraj, temveč za danes in jutri," poudarja Tina Fortič Jakopič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Današnji 18. maj je namreč Mednarodni muzejski dan, ki je letos v znamenju teme Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost.

Dostopnost muzejev je bila v času epidemije posebej pomembna, zato so številni muzeji svoje vsebini preselili na splet, pravi Fortič Jakopičeva. Muzeji morajo namreč svoje vsebine poskušati približati čim širšemu krogu ljudi ter jim tako omogočiti boljše poznavanje preteklosti in posledično boljše razumevanje sedanjosti.

Čeprav so muzeji že pred nekaj tedni lahko odprli vrata, pa bodo današnji muzejski dan obeležili virtualno. Kljub temu marsikje omogočajo brezplačen ogled muzejskih zbirk.

Še podrobneje o muzejih, njihovi dostopnosti in komunikaciji z obiskovalci ter vlogi muzejev pa v spodnjem pogovoru. (TMG)

Datoteke

Tina Fortič Jakopič ob Mednarodnem muzejskem dnevu