november 28, 2016

Miha Kos, doktor fizike in iskalec odgovorov

Miha Kos je doktor fizike, navdušenec nad brskanjem za odgovori in vseživljenjskim učenjem. Pred 20 leti je po vrnitvi iz ZDA v Ljubljani ustanovil Hišo eksperimentov, v mednarodnem merilu izjemno uspešen center znanosti, ki vzgaja radovedneže, raziskovalce in inovativneže vseh starostnih skupin. 

Dr. Miha Kos z gostiteljico Tanjo Jurjec.

Dobro sodelovanje z očetom 
Zdrav humor, radovednost in naravoslovno usmerjenost je podedoval po očetu Božu Kosu, poznanem ilustratorju, karikaturistu in piscu stripov. »Brez njegovega zdravega humorja in naravoslovne usmerjenosti verjetno tudi jaz ne bi delal vsega tega, kar danes počnem.« Miha Kos je že leta 1992 ustanovil družinsko podjetje in kot urednik začel izdajati revijo za radovedne otroke z imenom Petka, ki jo je oče Božo opremljal z zabavnimi risbami. Starševstvo jemlje kot vsestransko odgovornost. »Otrok ni okras svojih staršev, je naložba, v katero moraš vlagati vse življenje,« rad poudari in doda, da smo starši prvi otrokovi učitelji. V šolah pa bi morali biti namesto učiteljev navduševalci, ki bi v otrocih spodbujali radovednost. 

Spodbuja raziskovanje
Hiša eksperimentov, ki jo vsako leto obišče na tisoče Slovencev in tujih turistovsi prizadeva, da bi ljudje več razmišljali, da bi si upali vprašati tisto, česar ne razumejo, da bi raziskovali. »To je tisto, kar neko družbo povzdigne nad drugo,« razmišlja in je kritičen do naše vlade. Za Miho Kosa je življenje vsakogar "hiša eksperimentov". »Več ko narediš napak, bogatejši si. Ne smemo jih jemati kot napake, ampak kot korake na poti učenja.« Prisluhnite zanimivemu razgovoru Tanje Jurjec z dr. Miho Kosom v spodnjem posnetku. 

 

Galerija slik