maj 4, 2016

Milan Brglez v Šentjurju tudi o spornih referendumih

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je v Šentjurju slovesno odprl prostore lokalnega odbora Stranke modernega centra (SMC), kjer bo tudi nova poslanska pisarna šentjurske poslanke Anite Koleša. Seveda se ni mogel izogniti niti vroči temi, zakaj je preprečil zbiranje podpisov za referendume.

Predsednik LO SMC Šentjur Peter Jevšinek, poslanka Anita Koleša, predsednik DZ Milan Brglez in namestnik generalnega sekretarja SMC Horst Hafner na odprtju novih prostorov.

Najbolj pereče ceste
Lokalni odbor SMC Šentjur bo odslej v središču Šentjurja, prostore je našel v centru Selič. Tam bo prostor za nemoteno delo in aktivnosti vodstva in članov, prav tako je nove prostore za srečanja z občani dobila njihova poslanka Anita Koleša. „Mislim, da sicer ni zelo pomembno, kje imaš pisarno, bolj pomembno je, da jo imaš. Pomembno je, da ljudje vedo zate in da lahko vstopijo v stik s poslancem. Me pa zelo veseli, da smo skupaj z lokalnim doborom, ker to pa je pomembno, da bomo lahko nekatere stvari načrtovali skupaj,“ pravi Koleša. Občani se nanjo sicer obračajo z najrazičnejšimi vprašanji in problemi. Tudi nekaterimi takšnimi, za katere poslanci niso pristojni, a morda le lahko odprejo kakšna vrata ali dajo koristen nasvet. „Vesela sem, da se name obračajo tudi podjetniki, zanimajo se predvsem za razpise in možnosti državnih ali evropskih sofinanciranj, seveda pa se veliko pogovarjamo tudi o raznih infrastrukturnih projektih, predvsem ceste so seveda večna tema,“ razlaga poslanka, ki je poleg Jelke Godec (SDS) ena od dveh poslank iz občine Šentjur.

Zaščititi ustavo pred zlorabami
Na odprtje prostorov so povabili tudi predsednika Državnega zbora Milana Brgleza. V Šentjur je prišel ravno na dan, ko je izjemno odmevala njegova odločitev, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov za referendume, ki jih zahteva Sindikat delavcev migrantov Slovenije. „Glavni razlog je zaščiti pravico do referenduma, zaščititi ustavo pred zlorabami, ki objektivno v teh postopkih obstajajo. Pravica do referenduma je dana zato, da nekdo nasprotuje zakonu, ne pa, da z njim izsiljuje druge pravice, ki nimajo s tem zakonom nič skupnega,“ je razložil svojo odločitev, ki jo je sprejel po posvetu s pravniki.

Zahteve za razrešitev ter kazenska ovadba
Odzivi so različni. V njegovi SMC Brgleza podpirajo, v večini strank so zadržani, v največji opozicijski, SDS, pa pozivajo k takojšnji razrešitvi, saj da predsednik državnega zbora grobo krši ustavo in zakon. Njegov odstop zahtevajo Zeleni Slovenije, kot pravijo, zaradi zlorabe položaja. Gibanje Zedinjena Slovenija pa je že vložilo kazensko ovadbo. Brgleza obtožuje protiustavnega, terorističnega in kriminalnega ravnanja. „Nikoli se nisem umikal, ne umikam se zdaj, ne pred izsiljevanjem, ne pred drugimi zadevami,“ nam je na vprašanje, ali bo vztrajal pri svoji odločitvi, dejal Brglez. Njegova usoda bo najverjetneje odvisna od odločitve ustavnih sodnikov.

Poziv k poenotenju
Predsednik Državnega zbora je v Šentjurju sodeloval še na pogovoru o prihodnosti Slovenije v Evropski uniji. Kaj bi naša država po njegovem morala najprej storiti za večjo enakopravnost in boljši položaj znotraj povezave, prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Predsednik DZ Milan Brglez o prihodnosti Slovenije v EU