september 15, 2019

Milijon in pol koles

Slovenci se po svojih poteh najpogosteje odpravijo z osebnim avtomobilom. Premagovanje kilometrov peš je navadno rezervirano za prosti čas. Pred Evropskim tednom mobilnosti smo zbrali nekaj zanimivosti Statističnega urada.

Letošnji Evropski teden mobilnosti nosi slogan

Jutri se začenja Evropski teden mobilnosti, ki so mu letos nadeli slogan »Gremo peš«. Statistični urad medtem ugotavlja, da so leta 2017 Slovenci, stari od 15 do 84 let, vsak dan prehodili milijon poti. Povprečna je bila dolga dva kilometra in je trajala slabe pol ure. Skupaj bi tako kar 50-krat obkrožili ekvator, skupna dolžina poti Slovencev v predlanskem letu pa je enaka tudi 2000-kratniku dolžine reke Save. Zanjo so vsi skupaj dnevno porabili okoli 490.000 ur oziroma 56 let.

Peš v prostem času
Na svoje poti se peš pogosteje odpravijo ženske. Prehodijo jih 26 odstotkov, moški deset odstotkov manj. Slovenke so tako v enem dnevu prehodile 1,1 milijona kilometrov ali 56 odstotkov skupne razdalje poti vseh prebivalcev naše države. Moški so pogosteje za volanom. Kot vozniki so opravili 64 odstotkov svojih poti, kot sopotniki le sedem. Ženske pa so bile za volanom osebnega vozila v 46 odstotkih svojih poti.

Leta 2017 je največ Slovencev po vsakodnevnih poteh odšlo z osebnim avtomobilom, najmanj pa z javnim prevozom. Vmes so še poti, ki so jih opravili peš ali so jih pretekli, ter z drugimi prevoznimi sredstvi, na primer s kolesom ali motorjem. Prevozno sredstvo oziroma način našega premikanja zaznamuje tudi njegov namen. 75 odstotkov poti, ki smo jih prehodili, je bilo v prostem času ali pa so vključevale nakupovanje. Le odstotek Slovencev se je peš odpravil po poslovnih ali službenih opravkih.

giphy

Za potniški promet se večkrat odločijo ženske
Dnevno javni potniški promet tako uporablja le 16 odstotkov Slovencev. Med potniki vlakov in avtobusov 60 odstotkov predstavljajo ženske, 38 potnikov je bilo starih od 15 do 25 let, 35 odstotkov pa dijakov ali študentov. 27 odstotkov potnikov je bilo po podatkih za leto 2017 zaposlenih, 25 odstotkov pa upokojencev.

Kaj ostali navajajo kot razloge, da se na pot ne odpravijo z javnim prometom? Kar 49 odstotkov jih raje uporablja lastni prevoz ali se na pot odpravi peš. 22 odstotkov odvrne neustrezni vozni red, 20 odstotkov jih meni, da so preveč oddaljeni od postaje ali v njihovi bližini javnega prevoza ni, trem odstotkom pa se zdi vozovnica predraga.

giphy

Skoraj vsak ima kolo, zanemarljiva niso električna prevozna sredstva
Zelo priljubljena so tudi kolesa. Slovenska gospodinjstva so jih leta 2017 imela kar milijon in pol. Poleg tega je bilo v Sloveniji takrat 8190 električnih koles, 4637 električnih rolk, 2980 električnih skuterjev in 1163 drugih električnih vozil, kot so invalidski vozički ali dvokolesniki.

Istega leta je bilo registriranih tudi 732 osebnih avtomobilov na električni pogon, 493 električnih mopedov, 141 motornih koles na električni pogon ter trije avtobusi, ki jih je napajala elektrika. (TMG, vir: Surs)

giphy