september 2, 2019

Kaj je na nedeljo v Šentjurju počela ministrica?

Šentjur je včeraj obiskala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Ogledala si je novi most med Šentjurjem in Novo vasjo, s katerim je država lani nadomestila prejšnji most, star skoraj 100 let. Zatem je odprla še obnovljeni odsek državne ceste med Planino in Sevnico, ki je bil doslej še makadamski.

Na državni cesti med Planino in Sevnico vendarle ni več makadama. (Foto: Ministrstvo za infrastrukturo)

Za prometno varnost ključne tudi dobre ceste
Most ’pri Zikošek’, kot mu rečejo domačini, je država obnovila že pred dobrim letom, z njim pa poskrbela tudi za boljšo poplavno varnost v tem delu Šentjurja. Ministrica se je v nedeljo opoldne sprehodila po njem in izpostavila nujnost rednega vzdrževanja mostov ter obnovo starih, ki so lahko, sploh če po njih vozijo težki tovornjaki, izjemno nevarni. V Vejicah je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek slovesno odprla obnovljeno cesto Planina–Sevnica. Slaba 2 kilometra državne ceste sta bila doslej še makadamska, obnova pa je bila zaradi ozkega terena in bližine potoka izjemno zahtevna in draga. Direkcija za infrastrukturo je za projekt namenila več kot 3 milijone evrov, pri čemer je ministrica, ki je nedeljo na Šentjurskem izkoristila tudi obisk tradicinalne Angelske nedelje na Planini pri Sevnici, dejala:

Država je z novim mostom na cesti iz Šentjurja proti Planini zamenjala most, ki je bil star skoraj sto let. (Foto: Štajerski val) 

V Šentjurju bo v teh dneh končana obnova še ene državne ceste – v Stopčah, država gradi krožišče pri Aspari, še dve krožišči, pri OŠ Franja Malgaja in Resevni, sta v načrtu, prav tako država obljublja obnovo ceste Dole–Ponikva, daleč največji zalogaj pa bo gradnja navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Ministrica napoveduje še novosti na ostali prometni infrastrukturi:

Država bo namreč v sklopu regionalne kolesarske mreže zgradila kolesarsko stezo med Celjem, Štorami, Šentjurjem in Šmarjem pri Jelšah.

Poleg ministrice je na nedeljsko popoldne v Šentjur prišla tudi novopešena v.d. direktorice Direkcije za infrastrukturo Monika Pintar Mesarič. V družbi šentjurske občinske uprave in izvajalcev. (Foto: Štajerski val)

Tovorni promet na cestah po Kozjanskem – treba bo najti kompromis
Ne le Šentjur, pač pa celotno Obsotelje in Kozjansko sicer že ves mesec močno razburja znova povečan promet težkih tovornjakov, ki so na poti proti mejnima prehodoma Dobovec in Bistrica ob Sotli. Država je s prvim junijem prepovedala daljinski tranzitni promet prek teh mejnih prehodov in tovornjake nad 7,5 tone preusmerila na avtocesto. Z avgustom pa je uvedla izjemo in dovolila prehod v Dobovcu in Bistrici ob Sotli za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom na območju Krapine in Zagorja. Na cestah, ki so že tako obremenjene, je tako znova več težkih tovornjakov, župani ministrstvo pozivajo, naj izjemo umakne. Šentjurski župan Marko Diaci pravi:

In odgovor ministrice?

Vsaj do nadaljnjega del težkega tovornega tranzitnega prometa na cestah Obsotelja in Kozjanskega torej očitno še ostaja. (AD)