maj 20, 2020

Mladi podjetniki še v večji negotovosti

Čas koronavirusa vidne sledi pušča na podjetništvu, posebej pri mladih podjetnikih, ki šele začenjajo svojo pot. V Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec pravijo, da podjetja sicer ni zaprl nihče, so pa morali mladi podjetniki občutno zmanjšati obseg dela. Upajo tudi na pomoč občine.

Mladi podjetniki so se zaradi gospodarskih posledic epidemije koronavirusa znašli v negotovem položaju. (Foto: Štajerski val)

Negotov začetek podjetniške poti je v času koronavirusa še bolj nepredvidljiv, ugotavljajo v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec v Rogaški Slatini. Mladim podjetnikom tam nudijo ugodnejše cene najema prostorov, pa tudi strokovno podporo pri odpiranju in vodenju podjetja. Podjetniki, ki tam začenjajo svoje kariere, se ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi. Nekaj jih našteva direktorica Vrelca Branka Aralica:

Največ težav v turizmu in gostinstvu
Nekateri podjetniki delujejo skoraj nemoteno, drugi beležijo velik upad poslovanja. Čeprav so aprila in maja v inkubatorju sprejeli nekaj novih podjetnikov, pa so nekateri morali odpovedati najem prostorov v inkubatorju. Bolj splošno sliko v podjetništvu odseva dejstvo, da je najbolj negotova prihodnost podjetij inkubirancev, ki se ukvarjajo s turizmom in gostinstvom:

Kolesje podjetništva se ne bo ustavilo
Aralica pa kljub temu verjame, da se bo podjetništvo razvijalo naprej. Meni, da bo prešlo v nekoliko drugačne načine delovanja, a zamrlo ne bo. Podjetniki se bodo morali prilagoditi novim situacijam in se iz tega težkega časa naučiti, kaj početi drugače tudi na dolgi rok. Kolesje podjetništva se ne bo ustavilo, pravi. Zato izpostavlja, da je najbolj pomembno …

Zato mlade podjetnike poziva, da se z vprašanji in dilemami obrnejo na inkubator Vrelec. Pišejo jim lahko na info@inkubator-rc.si ali pokličejo na (03) 620 26 00.

Ob tem pa Aralica pravi, da se z Občino Rogaška Slatina, ki je ustanoviteljica Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec, dogovarjajo, da bi mladim podjetnikom omogočila dodatno finančno stimulacijo. Podrobnosti bodo po njenih besedah znane do konca maja. (TMG)