avgust 12, 2016

Mladi praznujejo svoj dan

Po vsem svetu 12. avgusta praznujemo mednarodni dan mladih. V Sloveniji se v kategorijo mladih, torej tistih, ki štejejo od 15 do 29 let, uvršča 327 tisoč ljudi. Številka pa je vse nižja.

Eden od poudarkov letošnjega mednarodnega dne mladih je izkoreninjenje revščine do leta 2030.

Vse manj mladih
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se delež mladih v Sloveniji zmanjšuje, v začetku letošnjega leta so mladi predstavljali 16 odsotkov vseh Slovencev. Še pred desetletjem jih je bilo za štiri odstotke več. Podatki iz leta 2015 kažejo, da se je polovica mladih izobraževala, tretjina je bila zaposlena. Zaskrbljujoče so selitve mladih v tujino. Leta 2014 je iz Slovenije odšlo štiri tisoč mladih, največ v Avstrijo, Nemčijo in na Hrvaško.

Mladi in prosti čas
Seveda pa mladi časa ne zapravljajo samo za učenje in delo, ampak se tudi kulturno udejstvujejo. Najraje obiskujejo kino in koncerte ali si ogledajo kakšno gledališko igro, priljubljen je tudi ogled športnih prireditev. Skoraj tretjina mladih se vsaj enkrat na mesec ukvarja z umetniškimi aktivnostmi, predvsem s petjem, plesom in igranjem instrumenta.

Je tudi tebi ime Anja ali Rok?
Med mladimi v Sloveniji sta najpogostejši imeni Anja in Rok. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povprečna mladostnica visoka 167 centimetrov in ima 63 kilogramov, moški predstavniki pa so višji za 13 centimetrov ter tehtajo 15 kilogramov več. (PŽ)