julij 4, 2016

Mladi rudaji skočili čez kožo

Velenjski rudarji so v svoje vrste s tradicionalnim, že 56. skokom čez kožo medse sprejeli 46 novincev. Slavnostni sprejem v rudarski stan so doživeli na slovenski rudarski praznik, 3. julija. Prvi takšen dogodek so v Velenju pripravili leta 1961. 

Mladi rudarji čez kožo že tradicionalno skočijo na slovenski rudarski praznik, 3. julija. Letos se jih je cehu pridružilo 46. (Foto: Premogovnik Velenje)

Kakšna prihodnost jih čaka?
Novopečeni rudarji so v minulem šolskem letu na Šolskem centru Velenje končali srednješolsko in visokošolsko izobraževanje. Med njimi je 14 geostrojnikov rudarjev, 14 geotehnikov, inženir rudarstva in geotehnologije in 17 dijakov elektro-strojne smeri. A le pet jih bo, zaradi zniževanja stroškov v Premogovniku Velenje in povezanih podjetjih, lahko takoj dobilo delo. Biti rudar je več kot le poklic, je poslanstvo in način življenja, so enotni velenjski knapi. Mnogim je „šaht“, kot mu pogovorno pravijo, dajal kruh vse življenje. Da bo tako, upa tudi dijak Patrik Borovnik, novopečeni rudar. O rudarskem poklicu je z njim klepetal Martin Kacbek. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Datoteke

Patrik Borovnik o delu rudarja