junij 18, 2019

Mladi že 18 let po odgovore v spletno svetovalnico

Preventivni program To sem jaz je polnoleten. V spletni svetovalnici strokovnjaki mladim odgovarjajo na raznorazna vprašanja in dileme, s ciljem njihove krepitve duševnega zdravja in psihične čvrstosti. V 18 letih so odgovorili na več kot 43.000 vprašanj.

Pod okriljem programa To sem jaz so leta 2014 izdali tudi monografijo Srečanja na spletu. (Foto: Štajerski val)

Odgovarja 55 strokovnjakov prostovoljcev
Preventivni program To sem jaz so ustavili leta 2001 v Celju, na tedanjem Zavodu za zdravstveno varstvo, danes nad njim bdi celjska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Svetovalnica tosemjaz.net je najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim. V svetovalni mreži je trenutno 55 strokovnjakov z različnih področij, od psihologov in zdravnikov do drugih strokovnih delavcev, vsi pa svetujejo prostovoljno. V tej spletni svetovalnici so anonimnim mladostnikom v 18 letih odgovorili na več kot 43.000 vprašanj, povezanih s težavami odraščanja.

Preko spleta in anonimno
Bistvo programa To sem jaz je v anonimnosti in dostopnosti preko spleta. »Tako lahko mladostniki v spletni svetovalnici marsikdaj lažje spregovorijo o svojih stiskah, kot bi to zmogli, denimo, v ordinaciji zdravnika ali psihologa. 60 odstotkov vprašanj zastavijo mladostniki v starostni skupini od 14 do 17 let. Njihova vprašanja se najpogosteje nanašajo na telesno dozorevanje in telesno zdravje, medosebne odnose, zaljubljenost, prijateljstvo, spolnost in spolno zdravje. Na področju duševnega zdravja najpogosteje odpirajo teme o problemih v komunikaciji, stresu, čustvenih stiskah in težavah s samopodobo,« naštevajo v NIJZ in dodajajo, da približno 10 odstotkov vprašanj izvira iz kriznih osebnih situacij, v teh primerih so najpogostejše teme motnje hranjenja, samopoškodbeno vedenje, depresija in samomorilnost. Vprašanja lahko mladi zastavijo TUKAJ.

V teh dneh so izdali tudi prenovljen in razširjen priročnik za preventivno delo z mladostniki Zorenje skozi To sem jaz. (Foto: NIJZ)

V šolah preventivne delavnice
Program poleg spletne svetovalnice izvajajo tudi v šolah, s preventivnimi delavnicami za krepitev duševnega zdravja. »Spodbudno je, da model desetih preventivnih delavnic temelji na evalviranem pristopu, kar ga uvršča med redke preventivne programe, ki so plod domačega znanja in podprti z dokazi o učinkovitosti,« poudarjajo v NIJZ. Uspešnost programa To sem jaz dokazuje tudi več nagrad, prav tako so program v mednarodni strokovni javnosti že večkrat prepoznali kot primer dobre prakse na področju organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov. (BŠ, AD)

Ožja programska ekipa, ki bdi nad programom To sem jaz: Domen Kralj, prim. Nuša Konec Juričič, Petra Tratnjek, Ksenija Lekić, Marjan Cugmas in Alenka Tacol (od leve proti desni). (Foto: NIJZ)