december 17, 2018

Mladoletni nasilneži v Celju pretepali in izsiljevali sovrstnike

Celjski policisti so v začetku meseca obravnavali skupino mladoletnih državljanov Kosova, ki je napadla dva mladoletna dijaka, ju poniževala in pretepla. Eden se zaradi hudih poškodb še vedno zdravi v celjski bolnišnici. Njihova žrtev je bil že spomladi.

Celjski policisti so več primerov nasilja nad mladoletniki nazadnje obravnavali pred dvema letoma. Takrat so ovadili 20-letnika s Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz države. (Foto: Radio Štajerski val)

Z izsiljevanjem do denarja
Mladoletni dijak, ki ga je v začetku decembra napadla skupina mladoletnikov s Kosova in ki se še vedno zdravi v celjski bolnišnici, je v napadu po podatkih Policijske uprave Celje utrpel dvakratni zlom čeljusti. Policisti so med preiskavo ugotovili, da so njega in drugo žrtev nasilneži napadli že v začetku aprila. Oba sta bila takrat lažje poškodovana. Pri zbiranju obvestil so policisti ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v pretepu, od septembra do konca novembra najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in v okolici šole tudi izsiljeval za denar. V strahu, da ga bo osumljeni pretepel, mu je oškodovani mladoletnik večkrat izročil manjše količine denarja.

Poziral z orožjem in zastrahoval
Osumljeni mladoletni državljan Kosova je, kot so sporočili iz celjske policijske uprave, na družbenih omrežjih objavljal svojo fotografijo, na kateri v rokah drži dve avtomatski puški kalašnikov. Tako je še dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih podrejal. Mladoletnega tujca so zaradi suma nasilništva, povzročitve hude telesne poškodbe in izsiljevanja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Zaradi nasilništva mu grozi do tri leta zapora, za kaznivi dejanji izsiljevanja in povzročitve hude telesne poškodbe pa pet let zaporne kazni.

S to fotografijo na družabnih omrežjih je vrstnike zastrahoval mladoletnik s Kosova. (Foto: PU Celje)

Nasilje morate prijaviti!
Policisti v luči zadnjih dogodkov poudarjajo, da je vsako nasilno dejanje, ne glede na obliko, bodisi verbalno ali fizično, nad mladoletnimi osebami nedopustno. Zato bodo še naprej ukrepali zoper vsakega storilca, ki bo izvajal nasilje nad vrstniki. Mladoletnikom svetujejo, naj o vsakem takem ravnanju obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje in zadevo prijavijo policiji. V nasprotnem primeru namreč, kot izpostavljajo policisti, dajejo nasilnežem le še večji občutek moči. (NS)