oktober 9, 2020

Mlekarna Celeia v dvomilijonsko prenovo sirarne

Mlekarna Celeia to jesen začenja prenovo največje sirarne v Sloveniji, kjer dnevno proizvedejo do 15 ton sira. Naložba, vredna več kot 2 milijona evrov, bo usmerjena v večjo avtomatizacijo in energetsko učinkovitost proizvodnje.

Prenovljena proizvodnja Mlekarne Celeia bo poleg zdajšnje proizvodnje poltrdih sirov višje kakovosti, omogočila tudi razvoj novih sirnih produktov. (Foto: Radio Štajerski val)

Celovita prenova proizvodnje
Sirarna v Mlekarni Celeia je največja v Sloveniji in v njej dnevno proizvedejo do 15 ton sira iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Več desetletij stara sirarna ne sledi več sodobnim proizvodnim trendom, zato je naložba v prenovo nujna. Prenova bo zajela prvo, najbolj ključno fazo v proizvodnji sira, razlaga vodja razvoja in produktov v Mlekarni Celeia Aleksandra Zajc:

Naložbo v Mlekarni Celeia ocenjujejo na več kot 2 milijona evrov, financirali jo bodo z lastnim denarjem, kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo.
 
Za razvoj novih sirnih produktov
Naložbo v prenovo sirarne narekujejo tako trendi potrošnje kot pričakovanja kupcev, ki si želijo vedno novih produktov: "Ponosni smo, da naši siri nastajajo iz izključno najboljšega mleka slovenskih kmetij brez gensko spremenjenih organizmov, kar naši kupci zelo dobro vedo. Šmarski rok, Edamec, Trapist, Gauda, Dolinar, Dimar, pa letos predstavljena Bio sir in Seneni sir, ki predstavljata vrh naše ponudbe, bodo lahko s tehnološko prenovo še odličnejši, prav tako bomo trgu lahko ponudili nove sirne produkte," pojasnjuje Aleksandra Zajc.  

Niz nagrad za kakovost izdelkov
Vsi mlečni izdelki nastajajo izključno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, ki v Mlekarno Celeia prihaja z več kot 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. "Prav naše mleko kot osnovna surovina vseh naših izdelkov je letos prejelo pomembna priznanja za kakovost. Osvojilo je naziv Trusted brand, na 34. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni pa smo osvojili še tri zlate medalje, kar dokazuje zavezanost h kakovosti in vrhunskost naših izdelkov," še razlaga Aleksandra Zajc.