april 1, 2018

Mlinčna potica, kraljica vseh potic

Ob letošnji veliki noči so v Lembergu, v muzeju v Rotovžu, na ogled postavili tradicionalne mlinčne potice, po domače »mlinčevke«. Spekle so jih lembrške gospodinje, ki tradicijo negujejo tudi v okviru Kulturno - turističnega društva Lemberg.

Razstava tradicionalnih mlinčnih potic v Rotovžu v Lembergu

Za strokovni del in postavitev razstave pa je poskrbela domačinka dr. Marja Lorenčak Kiker, ki sicer živi v Bostonu, v Ameriki, a se vedno rada vrača domov.  

Zgodovinska mlinčna potica iz Lemberga
Izvirna lembrška mlinčna potica ima štiri mlince iz vzhajanega testa ter jajčni sir iz štiridesetih jajc, mleka in žemljic, v katerega primešamo orehe, prelite z vročim mlekom, dodamo rozine, sladkor, limonino lupinico in rum po okusu. »Tak recept je znan le v Lembergu in njegovi okolici. V Šmarju so pekli mlinčno potico, z enim mlincem iz vzhajanega testa, z orehovim in skutnim nadevom. Podobno mlinčno potico pečejo tudi v okolici Rogaške Slatine − na Rodnah. Taka potica spominja na »potratno potico«, ki jo mnogi zamenjujejo z izvirno mlinčno potico. Vendar ima »potratna potica« namesto mlincev biskvitno testo, namazano s skutnim in orehovim nadevom in spominja bolj na torto kot na potico,« pravi domačinka dr. Marja Lorenčak Kiker, ki je raziskovala kulinarično ozadje nastanka lembrške mlinčne potice. Najprej seveda ob opazovanju mame Anike Lorenčak pri delu. »Mama pa je izvirne recepte prinesla v Lemberg s svojega doma na Pečici, kjer je tradicionalno »mlinčovko« pekla že njena mama,« se spominja Lorenčakova, ki bo na temo rodnega Lemberga, kraja z izjemno bogato, a malce zapostavljeno zgodovino, predavala na velikonočni ponedeljek, ob 17-ih v nekdanji šoli v Lembergu. Naslov predavanja je Človek brez spomina je kakor drevo brez korenin in je organizirano v sklopu dogodkov ob letu evropske kulturne dediščine.

Zgodovino Lemberga je dr. Marja Lorenčak Kiker raziskovala tudi v svoji doktorski disertaciji z naslovom Vloga lokalnega muzeja pri oblikovanju identitete kraja: Primer muzeja na Rotovžu v Lembergu.

Galerija slik