julij 22, 2022

Na Likofu na taberhi v Rogatcu v čase naših prednikov

V Muzeju na prostem Rogatec bo na jutrišnjo soboto 24. etnografska prireditev Likof na taberhi. Prireditev v avtevtičnem okolju muzeja tudi letos združuje in povezuje niz dogodkov in vsebin, s katerimi bodo obudili skoraj pozabljena kmečka opravila in obrti Obsotelja in Kozjanskega. Prikazalo jih bo več kot sto domačinov in okoliških rokodelcev.

Na Likofi na taberhi bomo lahko videli mlačev žita s cepci in na ročno gonilnico. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Mlačev žita, Marjetin sejem in naj sirova zavihanka
V največjem muzeju ljudskega stavbarstva na Slovenskem, Muzeju na prostem Rogatec, bo v soboto, 23. julija, tradicionalna etnografska prireditev Likof na taberhi. Jedro prireditve ostaja prikaz mlačve žita s cepci in na ročni mlatilnici, videli bomo prikaze rokodelskih veščin, kot so trenje lanu, predenje na kolovratu in ročno tkanje, pletarstvo iz šibja in ličja, izdelavo rožic iz krep papirja, vezenje in še marsikaj, napoveduje Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec in dodaja, da bomo lahko dediščino naših babic in dedkov spoznavali tudi na doživljalskih delavnicah.


(Foto: Radio Štajerski val)

Na Likofi na taberhi se po navedbah Brezovnikove obeta še Marjetin rokodelski sejem, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Konzorcijem rokodelskih centrov, po dveletnem premoru pa bodo znova pripravili tudi kulinarični natečaj z razstavo in izborom najboljših sirovih zavihank. S prireditvijo želijo obuditi življenje naših prednikov in skoraj pozabljena stara kmečka in rokodelska opravila, razlaga Brezovnikova.

In od kod izraz Likof na taberhi?


Tudi na tokratni prireditvi se po navedbah Brezovnikove obeta veliko petja, ob starih kmečkih opravilih bodo zapeli Ložniški ufarji in ufarce ter Pojoče perice iz Rogatca. V izvedbo Likofa na taberhi je sicer letos vključenih več kot sto posameznikov, večinoma domačinov in okoliških rokodelcev. (SP)


Mlačev žita na gepelj je staro kmečko opravilo, ki ga danes na kmetijah ne vidimo več. (Foto: Radio Štajeski val)