oktober 15, 2021

111 let Šolskega centra Šentjur

Šolski center Šentjur praznuje 111 let. To popoldne bo osrednja slovesnost, na njej pričakujejo številne vidne goste s področja kmetijske politike ter šolstva iz Slovenije in tujine, prihaja tudi predsednik države Borut Pahor. Ob tej priložnosti bo šola tudi uradno slovesno odprla najnovejšo pridobitev – veterinarsko specializirano učilnico.

Šolski center Šentjur - šola s tradicijo, dolgo 111 let. (Foto: Štajerski val)

Šolski center Šentjur bo z današnjo slavnostno prireditvijo proslavil 111-letnico svojega delovanja. Nekoč kmetijska šola danes izobražuje dijake v devetih srednješolskih programih ter študente v štirih višješolskih programih. Rdeča nit je še vedno kmetijstvo, a programe so precej razširili še na ostala področja. K njim prihajajo mladi iz vse države, tako imajo tudi že vse od ustanovitve šole dijaški dom.

Na Srednji poklicni in strokovni šoli izobražujejo bodoče kmetijsko podjetniške tehnike, živilsko prehranske tehnike, veterinarske tehnike, slaščičarje, peke, mehanike kmetijskiih in delovnih strojev ter pomočnike v biotehniki in oskrbi. Študijski programi so: gostinstvo in turizem, naravovarstvo, upravljanje podeželja in krajine ter živilstvo in prehrana.

Mag. Branko Šket Šolski center Šentjur vodi že 30. leto. (Foto: Štajerski val)

Izobraževalni program na šoli v veliki meri temelji tudi na praktičnem pouku, šola ima precej svojega posestva, s čimer je v veliki meri tudi prehransko samooskrbna. A ni bilo vedno tako. O zgodovini šole, ki je bila sprva le fantovska, o njenem razvoju, prelomnicah in današnjem delu smo se pogovarjali z direktorjem mag. Brankom Šketom, ki šolo vodi že trideseto leto. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. Današnjo slovesnost ob 111-letnici pa boste lahko ob 13.30 uri spremljali tudi v spletnem prenosu, povezavo najdete TUKAJ. (AD)