maj 13, 2022

50 let predšolske vzgoje v Podčetrtku

V letu 2022 v Vrtcu Podčetrtek praznujejo 50 let organizirane predšolske vzgoje. Okrogli jubilej bodo popoldne počastili z odprtjem novega vrtčevskega prizidka v Pristavi pri Mestinju. Ob tej obletnici so izdali tudi publikacijo z naslovom  "V objemu narave in igrivosti že 50 let" in pripravili predstavitveni film.

V novem vrtcu v Pristavi pri Mestinju so vzpostavljeni optimalni pogoji za dobro počutje tako otrok kot zaposlenih. (Foto: Radio Štajerski val)

V vrtcu že 209 otrok in 40 zaposlenih
Prvi začetki organiziranega varstva otrok na območju Podčetrtka segajo v leto 1972, ko so zaradi vedno večjega zaposlovanja začeli snovati idejo o otroškem vrtcu. „Vrtec je svoja vrata odprl v jeseni 1972 v prostorih stare učiteljske stavbe ob šoli v Podčetrtku, kjer se danes nahaja krajevna knjižnica. Prvo leto je bilo v njem vključenih 18 otrok, za njih je skrbela ena vzgojiteljica - Lizika Plohl. Varstvo je bilo sprva namenjeno otrokom od 2 do 6 let. V prvi generaciji otrok je bil tudi današnji župan Peter Misja. Od leta 1973 je v sklopu vrtca delovala tudi mala šola in od takrat naprej smo že imeli dva oddelka. Leta 1976 je šola dobila nov prizidek, kjer je vrtec dobil nov prostor,“ se začetkov predšolske vzgoje v Podčetrtku spominja ravnateljica OŠ Podčetrtek Sonja Švajger in dodaja, da so potem bili mejniki v razvoju vsakih 10 let:

Danes je v vrtec Podčetrtek vključenih 209 otrok, ki so razporejeni v 12 oddelkih. Zaposlenih je 40 delavcev. „V petdesetih letih se je v vrtcu marsikaj spremenilo, otroški smeh, radovednost in ustvarjalnost pa so navzoči ves čas. In kadarkoli stopiš v naš vrtec, se to občuti,“ pravi Švajgerjeva in ob tem izpostavlja zaposlene, ki so in še bodo svojo toplino, vrednote, strokovno delo in navdih prenašali na mlade rodove. Hkrati poudarja povezanost in dobro sodelovanje vrtca s starši, s krajem in ustanoviteljico, občino Podčetrtek, ki omogoča nenehni napredek vrtca in daje njihovemu delu še večjo težo.


Skozi leta in z razvojem kraja je bila potreba po varstvu otrok vedno večja, vedno močnejše je postajalo tudi zavedanje o pomenu predšolskega obdobja v razvoju otroka, pravi ravnateljica Sonja Švajger v družbi pomočnice ravnateljice Urške Sovinc. (Foto: Radio Štajerski val)

Ob novem prizidku tudi terasa in grišče
Vrtec Podčetrtek sicer deluje na dveh lokacijah, v Podčetrtku in v Pristavi pri Mestinju. Po navedbah pomočnice ravnateljice vrtca Urške Sovinc osem oddelkov deluje na lokaciji v Podčetrtku, štirje oddelki pa v Pristavi pri Mestinju. S prvim aprilom so odprli novi, 12 oddelek. Trenutno je v vrtec vključenih 208 otrok (70 v Pristavi pri Mestinju in 138 v Podčetrtku), za katere skrbi 40 zaposlenih. “Pomen poslanstva in vizija vrtca sta za delovanje vrtca zelo pomembna in predstavljata temelj. V našem vrtcu strmimo k temu, da bi otrokom zagotovili čim več raznolikih možnosti za njihov optimalni razvoj. Strokovni delavci smo skozi vsa ta leta oblikovali in dopolnjevali vizijo Vrtca Podčetrtek, ki se glasi: “Vrtec v objemu narave, kjer se prepletajo vrednote, spodbuja ustvarjalnost in sprejema različnost”, pravi Sovinčeva in dodaja, da so z gradnjo prizidka pridobili skoraj 300 kvadratnih metrov novih prostorov.

Občina Podčetrtek pa je po navedbah Sovinčeve uredila tudi okolico vrtca in podružnice ter opremila otroško igrišče z novimi igrali. Malčki so nad novimi vrtčevskimi prostori v Pristavi pri Mestinju več kot navdušeni, so nam zaupali ob obisku. In kaj jim je najbolj všeč?

Z načrtovanjem praznovanja ob 50. obletnici vrtca so v Podčetrtku začeli že na začetku šolskega letu. Ob tej obletnici so po navedbah Sovinceve med drugim izdali publikacijo z naslovom  "V objemu narave in igrivosti že 50 let", strokovne delavke vrtca pa so pripravile predstavitveni film in darila za obiskovalce.

V novem prizidku sta na voljo dve novi igralnici, sanitarije, kabinet, zbornica, wc za zaposlene in dobrih 52 m2 terase. (Foto: Radio Štajerski val)

Župan Misja: za porast otrok ključen razvoj občine
Na občini Podčetrtek želijo šolskim in predšolskim otrokom zagotoviti čimboljše pogoje za njihovo varstvo in učenje ter njihov vsestranski razvoj, zato v šolsko infrastrukturo in sofinanciranje šolskih programov vseskozi namenjajo precej finančnih vlaganj. Zadnja pridobitev, prizidek vrtca v Pristavi pri Mestinju, je stala okoli 800 tisoč evrov, od tega je približno polovico prispevala država, razlaga župan Podčetrtka Peter Misja.

In čemu Misja pripisuje tolikšen porast otrok v občini v zadnjih letih?

Za porast prebivalstva je tako po besedah Misje ključen dober razvoj občine in pravočasni razvojni ukrepi, ne samo na področju šolske infrastrukture, temveč tudi na drugih področjih življenja občank in občanov, pri čemer izpostavlja tudi vlaganja v zdravstveni dom in ostalo javno infrastrukturo, kot so širitev kanalizacije, vodovoda, pločnikov, kolesarskih stez itd. na območje celotne občine. Nekaj utrinkov iz obiska novega vrtca v Pristavi pri Mestinju najdete v spodnji fotogaleriji. (SP)


Župan Peter Misja ocenjuje, da je pozitivni demografski trend v občini Podčetrtek plod sistematičnega in načrtovanega dela. (Foto: Radio Štajerski val)