oktober 5, 2018

Bistriška pot vabi z doživetji

Slovenci se zavedamo, da narava ponuja nešteto priložnosti za preživljanje prostega časa. In če želite ob tem doživeti še utrinke iz bogate zakladnice kulturne dediščine Pohorja, potem je prava izbira nova učna in interaktivna Bistriška pot. Dolga je 18 kilometrov in je speljana iz Slovenske Bistrice do Črnega jezera na Pohorju. 

Ker želijo Bistirško pot privabiti predvsem mladim, so pripravili mobilno aplikacijo poti, na kateri lahko raziskujejo pot tudi na ta način. Ena od postajališč je Bistriški vintgar.

Preplet preteklosti in sedanjosti, narave in kulture
Gre za dragoceno nadgradnjo turistične ponudbe, ki jo je slovenjebistriška občina uresničila z denarjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za 60 tisoč evrov vredno pridobitev, saj je Bistriška pot nastala v sklopu čezmejnega Interregovega projekta Enjoy Heritage, v kateri se je povezalo sedem partnerjev iz Slovenije in Hrvaške in pripravilo pet doživljajskih poti. Ena od njih je Bistriška pot, na kateri se na privlačen način prepletata naravna in kulturna dediščina tega dela Pohorja. Od zamisli do uresničitve sta minili dve leti, občina pa se je pri urejanju poti povezala s številnimi lokalnimi orgnizacijami, društvi, šolami in strokovnjaki s področja naravne in kulturne dediščine. Od Bistriškega gradu vas bo pot vodila do Bistriškega vintgarja, kjer boste v Rimskem kamnolomu spoznavali geološke značilnosti tega območja. Pot boste nadalejvali na Ančnikovo gradišče - poznoantično naselbino, kjer je urejeno razgledišče. Tam vam bodo pričarali življenje pred skoraj 1.600 leti. Od tam pa naprej do Treh kraljev in naprej do Črnega jezera. In kaj vas čaka tam? Tudi to bo povedala koordinatorica projetka Martina Zanjkovič v spodnjem posnetku, v katerem bo podrobneje predstavila celotno Bistriško pot. (BF)

Datoteke

ZAKAJ OBISKATI BISTRIŠKO POT